Italští turisté objevují Albánii. Historií zatížené vztahy tak získávají nový rozměr

Horizont: Italové jezdí do Albánie (zdroj: ČT24)

Stále více turistů z bohatších evropských zemí včetně mnoha Čechů objevuje přírodní i historické krásy ani ne třímilionového státu Albánie. Ty zůstávaly dlouho ve stínu problematické historie. A jí navzdory sem míří taky návštěvníci ze státu, který tu nechal hodně hluboké šrámy – Itálie.

Historii obou zemí navždy poznamenaly dva italské protektoráty. Osmdesát let od konce toho druhého, po fašistické okupaci, teď Albánie zažívá vlnu úplně jiné invaze ze západu – tentokrát ji berou útokem davy italských turistů.

I přes problematickou minulost je Itálie s Albánií propojena. Míří tam největší objem albánského vývozu, italsky umí řada místních, vliv je patrný i v kultuře. Turisté z Itálie ale ve větším počtu začali jezdit až teď – i kvůli vyšším cenám doma.

Podle Albánců je kouzlo jejich země v originalitě a faktu, že ještě donedávna o ní turisté z většiny Evropy nejevili i kvůli létům rozvratu a komunistické izolace zájem. „Když (turisté) navštíví Českou republiku nebo Itálii, vědí, co mají očekávat. U Albánie nemají vůbec tušení, co je čeká,“ myslí si místní průvodce Quentin Billon.

„Nejzajímavější částí země je její vnitrozemí. Je tam nejčistší příroda s úchvatnými horami a poli. A krásné je i moře, které se podobá tomu v Řecku nebo Itálii,“ myslí si turista Eduardo Batiromo.

Za prvních sedm měsíců roku do Albánie přijelo přes pět milionů zahraničních návštěvníků, z toho víc než 430 tisíc Italů, což je o polovinu víc než minulý rok. To už převyšuje i celkový podíl všech turistů z ciziny za celý rok 2004.

Svou dovolenou v Albánii trávila i italská premiérka Giorgia Meloniová. A v rámci dobrých vztahů pomohla urovnat roztržku, když skupina italských turistů vzbudila kritiku poté, co z restaurace v Beratu utekla bez placení. Meloniová prý účet zaplatila ze svého.