Islandská sopka procitá, popel zamíří na Skotsko

Reykjavík – K životu se probouzí islandská ledovcová sopka Grímsvötn. Kouř s popílkem se dostal asi do dvacetikilometrové výše. Island dopoledne uzavřel své hlavní letiště Keflavík, úřad pro civilní letectví Isavia oznámil, že další aeroporty pravděpodobně zavře během dne. Evropa se sice zatím nemusí obávat podobných následků, jaké měl loňský výbuch sopky Eyjafjallajökull, do úterý by ale mohl dorazit oblak popela nad Skotsko.

Island už je bez letecké dopravy. „Popel sahá do výšky, kde létají letadla, a to je velmi nebezpečné,“ vysvětlila mluvčí společnosti Isavia Hjordis Gudmumdssottirová. Už dříve islandské úřady upozornily Velkou Británii, že mohou být přesměrovány některé dálkové lety.

Evropská letecká služba Eurocontrol upřesnila, že se mrak sopečného popela posouvá od Islandu na severovýchod a nehrozí žádná náhlá změna. „Situace by tak měla zůstat dalších 24 hodin,“ uvedla společnost v tiskovém prohlášení. Podle předpovědi na pět dnů ale v úterý může sopečný popel doputovat nad Skotsko a potom zasáhnout i další části Velké Británie, možná i Francii a Španělsko.

Reportáž Milady McGrathové (zdroj: ČT24)

Jinak takřka neškodný prach může být velmi nebezpečný pro proudové motory. Drobné pevné částečky začínají ve vysokých teplotách po nasání do motoru tát, spojují se a vytvářejí hmotu, která komplikuje sání vzduchu a může motory zcela zničit. Při loňské výluce po erupci sopky Eyjafjallakökull po zablokování motoru téměř havarovala finská stíhačka při zkušebním letu.

Island se nyní připravuje na možnou záplavu roztátého ledu ze sopečného masivu. Policie také uzavřela hlavní silnice nedaleko vulkánu, kde vozy a domy pokryla vrstva šedého sopečného popela.

Erupce této sopky nejsou pro geology překvapením, protože je letos očekávali. Grímsvötn bývá totiž pokládán za relativně neškodný vulkán právě díky pravidelnosti své činnosti. V poslední době vybuchl v letech 1993, 1995, 1998 a 2004.

Na Islandu je téměř 30 aktivních sopek. Loni na jaře aktivní ledovcový vulkán Eyjafjallajökull způsobil dvoutýdenní výluku letecké dopravy v Evropě i v celém světě. Řada evropských zemí včetně Česka musela uzavřít vzdušný prostor, i ta největší letiště na kontinentu a ve Velké Británii byla zcela mimo provoz.