Írán začal obohacovat uran na 60 procent. Původní jaderná dohoda počítala s necelými čtyřmi procenty

Írán v podzemním jaderném provozu Fordo zahájil produkci uranu obohaceného na 60 procent. Informovala o tom v úterý státní média a zprávu potvrdila také Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE). Od Teheránu požaduje větší spolupráci.

Írán již obohacuje uran na 60 procent v podzemním komplexu u města Natanz. K výrobě jaderné zbraně je potřebný uran obohacený na hodnoty kolem 90 procent. Odborníci však v posledních měsících varovali, že Írán má nyní dostatek uranu obohaceného na 60 procent, aby z něj mohl vyrobit palivo pro nejméně jednu jadernou bombu. Teherán tvrdí, že jeho jaderný program slouží výhradně mírovým účelům.

„Írán v dopise informoval MAAE, že začal obohacovat uran na 60 procent v lokalitě Fordo,“ uvedla íránská agentura ISNA s tím, že jde o „silnou reakci“ na poslední rezoluci agentury. Rada tohoto dozorčího orgánu OSN totiž před několika dny formálně vyzvala Teherán k větší spolupráci a žádala vysvětlení stop uranu na pracovištích, kde se neměl nacházet. Íránské ministerstvo zahraničí už v pondělí rezoluci odmítlo jako „politicky motivovanou“.

Mezinárodní agentura potvrdila, že Írán program rozšiřuje

Zprávy o novém pokroku íránského jaderného programu nyní potvrdila i sama MAAE. Země k výrobě vysoce obohaceného uranu využívá stávající dvě kaskády odstředivek typu IR-6 v zařízení Fordo. Kromě toho jaderná agentura uvedla, že Írán se chystá dále rozšiřovat obohacování ve Fordo a Natanzu.

„Generální ředitel Rafael Mariano Grossi řekl, že Írán začal vyrábět vysoce obohacený uran UF6 (hexafluorid uranu) až na 60 procent s využitím stávajících dvou kaskád v závodě na obohacování uranu ve Fordo vedle podobné výroby, která se od dubna 2021 děje v Natanzu,“ uvedla MAAE v prohlášení.

MAAE již v červnu uvedla, že Teherán dále stupňuje obohacování uranu a připravuje se na používání pokročilých odstředivek typu IR-6.

Teherán porušuje dohodu

V roce 2015 Írán podepsal se světovými mocnostmi dohodu, jejíž součástí bylo zmírnění protiíránských sankcí výměnou za omezení jaderných ambicí Teheránu a záruky, že Írán nebude vyvíjet jaderné zbraně. Americký prezident Donald Trump ale v roce 2018 od dohody odstoupil a sankce proti Íránu obnovil. Írán pak začal dohodu porušovat.

Jednání o obnově dohody stagnují. Íránská teokracie ve většině jaderných provozů obohacuje uran na 20 procent, ale už tím porušuje mezinárodní dohodu o svém jaderném programu, která mu umožňuje obohacovat jenom do 3,67 procenta.