Irácké letectvo údajně zasáhlo konvoj vůdce Islámského státu

Irácká armáda prý během náletu v západní provincii Anbár zasáhla konvoj vůdce radikální organizace Islámský stát (IS) abú Bakra Bagdádího. S odvoláním na oficiální vyjádření armády o tom dnes informovala agentura Reuters. Zatím není jasné, jestli byl Bagdádí nějak zraněn.

Podle irácké armády letadla zasáhla Bagdádího konvoj poblíž irácko-syrských hranic. Šéf Islámského státu prý směřoval na setkání s vojenskými veliteli IS v Karbale. Zatím ale nebylo potvrzeno, zda Bagdádí v konvoji skutečně byl a zda byl nějakým způsobem zasažen.

„Místo setkání bylo také bombardováno a mnoho z velitelů skupiny bylo zabito a zraněno,“ informovala armáda s tím, že zdravotní stav Bagdádího není jistý, z místa byl odvezen.

Stoupenci islamistů se ihned na Twitteru za Bagdádího a jeho hnutí postavili s tím, že i kdyby byl zabit, jím vytvořený chalífát by existoval dál. Podobně hovořil i jeden z islamistických bojovníků, se kterým telefonicky hovořila agentura Reuters. Uvedl, že nedokáže potvrdit, zda byl šéf IS v zasaženém konvoji.

Jak ale dodal, skupina bude pokračovat ve svém boji, ať už bude osud jejich vůdce jakýkoli. „I kdyby se stal mučedníkem, tak Islámský stát to nijak nezasáhne. Ztratíme vůdce, máme ale tisíc takových Bagdádích,“ dodal.

Média už dříve informovala o vážných zraněních šéfa IS

Bagdádí, který už více než rok stojí v čele chalífátu vyhlášeného sunnitskými islamisty z IS, patří k nejhledanějším teroristům světa a jen málokdy se ukazuje na veřejnosti. Už několikrát se objevily zprávy o jeho údajném zranění či úmrtí. Například letos v dubnu íránská média informovala, že Bagdádí byl těžce zraněn při leteckém útoku a nachází se ve stavu klinické smrti.

O Bagdádím se toho mnoho neví. Narodil se roku 1971 v irácké Samaře. Po studiu, při němž získal na univerzitě v Bagdádu doktorát z islámských studií, se připojil k rebelům, kteří začali v Iráku působit po svržení Saddáma Husajna. Roky 2005 až 2007 prožil ve věznici v americkém táboře Bucca. Až na výjimky se skrývá. Ukázal se ale například při kázání v Mosulu, kde ho zachytily kamery.