Hlava světového terorismu al-Káidy je po smrti, tvrdí Pákistán

Islámábád – Jeden z představitelů teroristické sítě al-Káida Adnan Šukrídžuma je mrtev, oznámila pákistánská armáda. Šukrídžuma byl považován za šéfa sekce al-Káidy, která provádí teroristické útoky ve světě, byl obviněn především z plánování teroristických útoků, které měly proběhnout v roce 2009 v newyorském metru. Zabit údajně byl při zásahu pákistánské armády v oblasti Jižního Vazíristánu na hranici mezi Pákistánem a Afghánistánem.

Při útoku pákistánské armády v Jižním Vazíristánu padl podle vojska Adnan Šukrídžuma a dva další členové al-Káidy. „Vůdce al-Káidy, který byl zabit pákistánskou armádou při úspěšné operaci, je tou samou osobou, která byla obviněna ve Spojených státech,“ citovala agentura AP pákistánského armádního představitele, který si nepřál být jmenován.

Šukrídžumu zařadil americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) na seznam svých nejhledanějších teroristů s odměnou pět milionů dolarů za dopadení. Nejznámějším – byť neúspěšným – Šukrídžumovým plánem měly být útoky připravované v září 2009 v newyorském metru. Krátce po výročí útoků z roku 2001 mělo v podzemní dráze explodovat několik náloží. FBI však plán odhalila a muže, kteří ho měli provést, zadržela.

Adnan Šukrídžuma byl považován za velitele sekce al-Káidy, která je zodpovědná za plánování teroristických činů ve světě, po Chálidu Šajchovi Muhammadovi, kterého Američané zadržují na základně Guantánamo na Kubě.