Globální oteplování nabírá na obrátkách, Španělsko to pociťuje stále víc

Horizont ČT24: Blíží se extrémně horké léto (zdroj: ČT24)

Je stále pravděpodobnější, že v některém z příštích pěti let bude překonán vytyčený limit průměrného globálního oteplení o 1,5 stupně Celsia ve srovnání s předindustriální úrovní. Uvedla to ve středu Světová meteorologická organizace (WMO) ve svém výhledu ohledně vývoje světového klimatu pro léta 2023 až 2027. Státy světa přitom deklarovaly vůli držet globální průměrnou teplotu pod dotyčnou hranicí. Jednou z tvrdě zasažených zemí je Španělsko.

Naše planeta se dál přehřívá. Podle vědců existuje pravděpodobnost 66 procent, že do roku 2027 padne klíčový limit zvýšení teploty o 1,5 stupně. Pokud budou teploty v průměru o tento rozdíl vyšší v porovnání s druhou polovičkou 19. století, čeká svět daleko víc ničivých požárů, ale i záplav, jako ty, které v současnosti sužují sever Itálie. Z varování vědců vyplývá, že také letos se má minimálně jih Evropy připravit na další extrémně suché léto.

Po celém Španělsku je v současnosti stav přehrad a rezervoárů jen na 25 procentech. Po loňském rekordním létu trpí už od podzimu většina země nedostatkem srážek. „Z rekordně suchého a horkého léta se dostáváme na úroveň, kdy panují velmi suché zimy,“ podotkl klimatolog Univerzity Vrije v Bruselu Wim Thiery. 

Už v dubnu byly teploty téměř u čtyřicítky

Bez sněhu byla v lednu většina alpských středisek, ta švýcarská nevyjímaje. Podobně na tom byly i španělské Pyreneje. „V zimě bývá hodně srážek, které mohou doplnit zásoby vody. To se ale letos v zimě nestalo,“ dodal Thiery. 

Už v dubnu se teploty ve Španělsku vyšplhaly až téměř ke čtyřicítce. Například v Andalusii v okolí Córdoby zůstalo kvůli vyschlému rezervoáru na osmdesát tisíc lidí přes týden bez pitné vody. Za letošní první čtyři měsíce pršelo v oblasti jen dva dny. „Došly veškeré zásoby a průšvih byl na světě,“ zhodnotil to starosta obce Acaracejos José Luis Cabrera. 

Voda je nedostatkovým zbožím

Už teď úřady omezují v některých regionech užívání vody nejen pro domácnosti, ale i pro zemědělce. Někteří z nich odepisují až osmdesát procent úrody, nebo hospodaří na menších plochách. „Už teď máme omezený objem vody za rok. Někteří zemědělci část svých ploch opustili, aby vodu mohli použít na zbylých částech,“ přiblížil situaci španělský zemědělec z oblast Huelva Manuel Delgado. 

Teploty o jeden a půl stupně vyšší než před průmyslovou revolucí panují ve většině středomořských oblastí už nyní. Vědci varují, že celý svět se ke zlomovému bodu dostane do čtyř let. „Suchá Sahara, podmínky jižního Středomoří, se přesouvají na sever. V celém Středomoří tak očekáváme sušší podmínky,“ uvedl klimatolog Thiery.

Události: Následující roky budou patřit mezi nejteplejší v historii pozorování (zdroj: ČT24)