Generální tajemník OSN se ohradil vůči kritice od Izraele. Násilí Hamásu jsem odsoudil, hájí se

Generální tajemník OSN António Guterres se ohradil vůči kritice ze strany izraelské diplomacie ohledně svého úterního projevu k Radě bezpečnosti OSN. Izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyzval Guterrese k okamžitému odstoupení z funkce kvůli jeho výrokům, že útok Hamásu na Izrael „nevznikl ve vakuu“ a že Palestinci trpěli 56 let „dusivou okupací“. Guterres ve středu řekl novinářům, že mylný výklad jeho projevu ho „šokoval“ a že násilné činy hnutí Hamás jednoznačně odsoudil a neospravedlňuje je.

„Nic nemůže ospravedlnit úmyslné zabíjení, ubližování a unášení civilistů nebo odpalování raket na nevinné lidi. Vskutku jsem hovořil o křivdě palestinského lidu. Ale toto rozhořčení nemůže ospravedlnit odpudivé útoky Hamásu. Už z respektu k obětem a jejich rodinám mám potřebu věc uvést na pravou míru,“ uvedl ve středu Guterres.

Projev, který izraelská vláda vnímá jako kontroverzní, pronesl Guterres před jednáním Rady bezpečnosti, které bylo svolané kvůli pokračující válce mezi Izraelem a islamistickým hnutím Hamás. Šéf OSN útoky palestinských teroristů odsoudil jako „strašné“, zároveň ale poznamenal, že se „nestaly ve vzduchoprázdnu“.

„Palestinci byli 56 let vystaveni dusivé okupaci. Viděli, jak jim neustále zabírají půdu osadníci, a byli sužováni násilím, jejich ekonomika byla utlumená, byli vysídlováni a jejich domy byly ničeny. Naděje na politické řešení jejich tíživé situace zmizely,“ uvedl mimo jiné.

Reakce Izraele

„Pane generální tajemníku, v jakém světě to žijete?“ zeptal se v reakci na Radě bezpečnosti Guterrese izraelský ministr zahraničí Eli Kohen. 

Velvyslanec blízkovýchodní země pak na X napsal, že generální tajemník, který „projevuje pochopení pro kampaň masového vraždění dětí, žen a starců“, nemůže vést OSN. „Vyzývám ho, aby okamžitě rezignoval,“ podotkl také s tím, že s lidmi, kteří projevují soucit se zvěrstvy Hamásu, nemá cenu mluvit.

Žádná víza

Ve středu ráno Erdan uvedl, že Izrael neudělí nová víza představitelům OSN, píše server The Times of Israel. „Již jsme odmítli poskytnout vízum zástupci generálního tajemníka OSN pro humanitární záležitosti Martinu Griffithsovi,“ oznámil Erdan. Dodal, že nastal čas „udělit lekci“ zástupcům OSN.

Už v úterý proto podle serveru listu Ha'arec tlačil ministr Kohen na izraelské rodiny, jejichž příbuzné Hamás unesl, aby se s Guterresem nescházely. Některé tak ale přece jen učinily.

„Slova Antónia Guterrese jsou pro Izrael skandální,“ řekl blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek. „Kdybych to měl přirovnat, je to asi jako, kdyby generální tajemník OSN v roce 2001 řekl, že odsuzuje teroristické útoky na Ameriku z 11. září, ale že zároveň mají národy třetího světa oprávněné stížnosti na americký imperialismus.“

Na Izrael, který Pásmo Gazy, z něhož Hamás útočil, masově bombarduje, apeloval ve vyjádření na serveru Medium také bývalý americký prezident Barack Obama, jenž taktéž tvrdě zkritizoval „hrozivý útok“ Hamásu.

„Při bombardování Gazy již zahynuly tisíce Palestinců, mezi nimi mnoho dětí. Statisíce lidí byly vyhnány ze svých domovů. Rozhodnutí izraelské vlády odříznout zajaté civilní obyvatelstvo od potravin, vody a elektřiny hrozí nejen zhoršením narůstající humanitární krize, ale mohlo by dále zatvrdit postoje Palestinců na celé generace, oslabit celosvětovou podporu Izraele,“ je přesvědčen Obama.