Francouzský prezident Macron odmítl demisi premiérky Borneové, schází se s lídry stran

Francouzský prezident Emmanuel Macron, jehož koalice ztratila po nedělních volbách většinu v parlamentu, odmítl demisi, kterou podala premiérka Élisabeth Borneová. Její vláda tak bude pokračovat dál i za složitého vyjednávání o novém kabinetu, informovala agentura AFP. Macron se chce postupně sejít s lídry všech parlamentních stran, jako první zamířil dnes do Elysejského paláce šéf pravostředových Republikánů Christian Jacob. Macron v úterý přijal také šéfa Socialistické strany (PS), komunistů a šéfku krajně pravicového Národního sdružení (RN) Marine Le Penovou, informovala agentura AFP. Rokování má pokračovat ve středu.

Macronova centristická koalice, která měla v předchozím období v Národním shromáždění podporu pohodlné většiny 289 poslanců, se po volbách ocitla v obtížné situaci, protože získala pouze 245 mandátů. Pro další vládnutí tak potřebuje najít spojence.

Právě Republikáni (LR) jsou vítězné centristické koalici Spolu ideově nejbližší, její šéf Jacob ale už v pondělí prohlásil, že žádný pakt s prezidentovým uskupením nepřichází v úvahu.

„Byl to on (Macron), kdo byl arogantní a nyní prosí o pomoc… Náš postoj je jasný, jsme v opozici k Emmanuelu Macronovi a také v ní zůstaneme,“ řekl v úterý Jacob rozhlasové stanici France Inter. V mírnějším tónu ale dodal, že je na Macronovi, aby zohlednil návrhy jeho strany.

„Myslel jsem si, že vyloží karty na stůl, ale (Macron) byl velmi opatrný a spíše naslouchal,“ řekl deníku Le Figaro po hodinové schůzce s prezidentem Jacob. Republikání nechtějí blokovat činnost Národního shromáždění, ale ani zradit své voliče, dodal.

Socialisté jsou připraveni k ústupkům, pokud vláda přijme opatření pro posílení kupní síly, zejména pak zvýšení minimální mzdy, uvedl po jednání s Macronem šéf strany Olivier Faure.

Le Penová plánuje zůstat v opozici

Le Penová jménem RN, které je druhou nejpočetnější formací v parlamentu, žádala o post v čele finančního výboru a místopředsednictví Národního shromáždění. Strana chce zůstat v opozici, ale neplánuje systematické obstrukce, uvedla Le Penová.

Jako poslední v úterý do Elysejského paláce zamířil Fabien Roussel z Komunistické strany Francie. O podrobnostech jednání se média nezmiňují.

Macron nyní musel čelit i kritice z vlastního tábora. Šéf MoDem François Bayrou prezidenta vyzval k co nejtěsnější spolupráci, otevřené debatě a přiblížení se k národní jednotě. Právě to podle Bayroua voliči od vlády očekávají.

Bývalý premiér a Macronův klíčový spojenec Édouard Philippe zase v rozhovoru se stanicí BFM TV vyzval k vytvoření stabilní široké koalice v zájmu Francie. Nalezení kompromisu s Republikány a vyjednávání se socialisty je možné a může vést k řešení, uvedl Philippe. Přiznal také svůj díl odpovědnosti za rozpačité výsledky, ačkoliv jako šéf nově vzniklé strany Horizonty se „v kampani angažoval naplno“. 

Na středu si prezident naplánoval setkání s šéfem strany Evropská ekologie – Zelení (EELV) Julienem Bayouem. Jako poslední přijde na řadu schůzka se dvěma zástupci krajně levicové Francie nepodrobené (LFI), která je hlavní silou bloku NUPES. Za Macronem dorazí šéf LFI Adrien Quatennens a nyní zvolená šéfka jejich poslaneckého klubu Mathilde Panotová, ačkoliv nejviditelnější postavou LFI je i nadále neúspěšný prezidentský kandidát Jean-Luc Mélenchon.