Francouzský premiér si užíval v Egyptě za Mubarakovy peníze

Paříž - Skandál francouzské vlády vyplaval na povrch v souvislosti s událostmi v Egyptě. Vyšlo najevo, že přední členové francouzského kabinetu se ještě v nedávné minulosti nechávali soukromě hostit právě autoritářskými vládci a prominenty severoafrických států. Premiér Francois Fillon přiznal, že mu prezident Husní Mubarak letos o Vánocích částečně zaplatil dovolenou v Egyptě a půjčil mu k ní i své soukromé letadlo. A podobně ministryně zahraničí Michelle Alliotová-Mariová použila letadlo tuniského podnikatele. Alliotová-Mariová dokonce nabídla během začátku tuniských demonstrací policejní pomoc a granáty se slzným plynem režimu prezidenta bin Alího.

Po nátlaku na odvolání ministryně zahraničí, která byla na dovolené v Tunisku v době, kdy zde zuřily protesty, dnes francouzský premiér Francois Fillon přiznal, že on sám byl nedávno na dovolené v Egyptě.

Premiér i jeho rodina si loni o Vánocích užívali prázdniny u Nilu, hostili je přitom přední egyptští představitelé. Z části tedy premiérovu dovolenou platila egyptská vláda. Během pobytu v Egyptě se Fillon dokonce setkal s Mubarakem, proti kterému nyní v Egyptě protestují tisíce lidí.

Podle všeho navíc francouzský premiér využil egyptské vládní letadlo, když se i s rodinou dopravoval z Asuánu na jih Egyptu ke starověkému chrámu v Abu Simbel.  

Poté, co si oba přední představitelé francouzské vlády užívali na dovolené v Egyptě a v Tunisku, sílí ve Francii kritika, že vláda má nadstandardní vztahy s vládci a prominenty severoafrických států, proti kterým se v poslední době zvedla vlna protestů.

Do skandálu už se vložil i prezident Nicolas Sarkozy a určil nová pravidla. Doporučil členům vlády, aby dovolenou trávili hlavně ve Francii. Navíc každé pozvání z ciziny bude muset odsouhlasit on a premiér.