Fico se poklonil na Husákově hrobě. Zaslouží respekt, vzkázal

Slovenský premiér Robert Fico a dva místopředsedové slovenské sněmovny, Ľuboš Blaha a Andrej Danko, položili věnce a kytici k hrobu posledního komunistického prezidenta někdejšího Československa Gustáva Husáka (1913–⁠1991), u kterého se trojice politiků také poklonila.

Husák, od jehož narození ve středu uplynulo 111 let a který byl představitelem tvrdé linie komunistického režimu v Československu, je pohřben ve svém rodišti, v bratislavské čtvrti Dúbravka.

Fico napsal na Facebooku, že Husák sehrál rozhodující úlohu a zabránil represáliím v normalizačních 70. letech. „Vždy s ním byla spojována vzdělanost a inteligence. Udělal i chyby, ale kdo je nedělal a nedělá. Já ovšem cítím, že je mu třeba projevovat úctu a respekt,“ uvedl Fico.

Danko, předseda vládní nacionalistické Slovenské národní strany označil Husáka za jednu z nejvýraznějších osobností. "Měl těžký život, udělal i mnoho chyb, ale to, co zanechal, z toho žijí i dnešní generace," uvedl Danko.

Již čtyřnásobný slovenský premiér a předseda strany Smer – sociálna demokracia je k Husákovu odkazu smířlivý dlouhodobě. Už v roce 2008 ocenil Husákovu roli ve Slovenském národním povstání (SNP) za druhé světové války. Loni v srpnu, krátce před volbami, potom Husáka označil za jednu z nejvýznamnějších postav moderní slovenské historie. „Domnívám se, že přijde čas, kdy tomuto člověku dáme takové místo ve slovenské historii, jaké mu patří,“ prohlásil tehdy. 

Husák byl v Československu symbolem normalizace

Komunista Husák byl jednou z vůdčích osobností SNP a podle Fica při organizování tohoto ozbrojeného protifašistického boje Slováků prokázal nevídanou odvahu. Po válce se Husák stal předsedou Sboru pověřenců, tedy de facto slovenské vlády. V 50. letech byl devět let vězněný jako „buržoazní nacionalista“.

Československým prezidentem byl v letech 1975 až 1989. Stal se symbolem takzvané normalizace po invazi vojsk zemí Varšavské smlouvy v roce 1968. Po sametové revoluci, která vedla k pádu komunismu v Československu, Husák v prosinci 1989 rezignoval na funkci prezidenta, jeho nástupcem na Pražském hradě byl zvolen Václav Havel.