Etiopie naplnila spornou přehradu, která ohrožuje zásoby vody v okolí. Egypt se bouří

Etiopie dokončila plnění přehrady na Modrém Nilu, která je součástí budované obří hydroelektrárny. Oznámil to etiopský premiér Abiy Ahmed. Proti spornému projektu, který Etiopie považuje za klíčový pro svůj hospodářský rozvoj, se dlouhodobě staví Egypt a Súdán níže po proudu. Označují jej za významnou hrozbu pro své zásobování vodou.

Výstavba projektu v hodnotě kolem čtyř miliard dolarů (přes 90 miliard korun) začala v roce 2011. Termín dokončení se protáhl kvůli zpronevěře a chybám v projektu. Elektrárna, která má mít kapacitu přes 6000 megawattů, je klíčovou součástí plánu Etiopie stát se největším africkým vývozcem elektřiny, píše agentura Reuters. 

Závislost na vodě z Nilu

Modrý Nil je spolu s Bílým Nilem zdrojem afrického veletoku; obě řeky se stékají v Súdánu, odkud Nil teče dál do Egypta. Zhruba 85 procent vody proudící v řece je z Etiopie a Súdán s Egyptem se obávají, že přehrada sníží množství vody proudící do jejich zemí. Egyptské zemědělství a sto milionů obyvatel země je na vodě z Nilu značně závislých.

Etiopský premiér už dříve prohlásil, že přehrada bude přínosem pro Egypt i Súdán. „Chceme naši čistou elektřinu vyvážet do Evropy přes Súdán a Egypt, takže cestou vpřed je spolupráce. Etiopie nechce a nemá v úmyslu někoho poškodit,“ řekl.

Výstavba etiopské přehrady
Zdroj: Tiksa Negeri/Reuters

Etiopie, Egypt a Súdán o projektu již dlouhou dobu jednají. V červenci se egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí a etiopský premiér shodli na plánu k dokončení dohody těchto tří zemí ohledně naplnění přehrady a podmínek jejího provozu, což značilo průlom v rozhovorech, píše Reuters.

Egypt nicméně napuštění přehrady odsoudil jako jednostranný a nezákonný krok. „Naplnění přehrady bez souhlasu dvou zemí ležících níže po proudu řeky (Egypta a Súdánu) je nezákonné,“ uvedlo podle agentury AFP egyptské ministerstvo zahraničí s tím, že tento krok rozhovory zkomplikuje.