Domy se ocitly pod vodou, statisíce lidí jsou bez proudu. Florida sčítá škody po hurikánu Idalia

Na západ amerického státu Florida udeřil silný hurikán Idalia, který hnal vodu z moře do nízko položených oblastí a způsobil rozsáhlé záplavy. Stovky tisíc domácností jsou bez proudu, řada budov je poničených nebo je voda úplně strhla. Nejčernější scénáře se však nenaplnily, protože se živel vyhnul hustě osídlené oblasti. V noci na čtvrtek bouře zasáhne také Severní a Jižní Karolínu.

Střed silného hurikánu ve středu doputoval na pevninu na severu Floridy v relativně řídce zalidněné oblasti označované jako Big Bend (Velký záhyb). Následně Idalia přinesla silný vítr a přívalové deště do částí Georgie a Jižní Karolíny, zatímco postupně oslabovala na úroveň tropické bouře.

Po půlnoci místního času (dopoledne SELČ) její střed pomalu opouštěl pevninu a mířil na východ do Atlantického oceánu.

Domy se ocitly pod vodou

Hladina se kvůli hurikánu zvedla o více než pět metrů a živel s sebou vzal všechno, co mu stálo v cestě. „Už jsme se začali sházet a kontrolujeme, jak jsou na tom ostatní. Všichni se o všechny starají. Máme tady skvělou komunitu, takže si myslím, že si všichni budeme navzájem pomáhat, ať už to bude trvat jakkoli dlouho,“ uvedla obyvatelka zasažené oblasti.

Hurikán Idalia se prohnal Floridou, zanechal za sebou zničené domy (zdroj: ČT24)

Nejhůře dopadly menší obce na západním floridském pobřeží jako Horseshoe Beach nebo Cedar Key, kde větrem hnaná voda z moře stoupala až ke střechám domů.

Když záplavová vlna ustoupila, reportéři v těchto místech nacházeli trosky rozeseté v ulicích. Z některých záběrů bylo patrné, že hurikán smetl i celý dům, jiné zase ukazovaly, jak vzedmutí moře obrátilo proud řeky Steinhatchee a odnášelo plachetnice z přístavu u jejího ústí.

Bouře na Floridě i v Georgii lámala stromy a sloupy elektrického vedení a způsobila výpadky proudu, které v jistý moment zasahovaly na půl milionu zákazníků. Pod vodou se ocitly ulice a silnice v zóně od floridské Sarasoty až po Charleston v Jižní Karolíně a mezinárodní letiště v Tampě na několik hodin přerušilo provoz.

Idalia však nakonec nebyla tak ničivá, jak se mnozí obávali, uvádí agentura AP. Hustě osídlenou oblast zahrnující Tampu a okolí zasáhl pouze její okraj a podobně tomu bylo v případě floridské metropole Tallahassee nebo města Savannah na pobřeží Georgie.

Dvě oběti

Úřady na Floridě bezprostředně po přechodu hurikánu hlásily v této souvislosti dvě úmrtí. Dva muži podle policie zahynuli při dopravních nehodách zaviněných nepříznivým počasím.

Záchranáři nyní pracují na maximum, na některá místa se ale nedostanou. Bez proudu tak zůstávají stovky tisíc domácností. „Zaměstnanci úřadu aktivně pracují na obnovení dodávek elektřiny ve všech postižených oblastech. Začali hned, jak to bylo bezpečné. Obnovovací práce tedy pokračují,“ informoval guvernér Floridy Ron DeSantis.

Americký prezident Joe Biden slíbil pomoc federální vlády a varoval, že změna klimatu bude přinášet silnější výkyvy počasí i v budoucnosti. „Myslím, že dopad klimatické krize už nikdo nemůže popřít. Stačí se podívat kolem sebe. Historické záplavy. Mám na mysli historické povodně, (…) také stále se prohlubující sucha, extrémní vedra, rozsáhlé požáry, které způsobily významné škody,“ upozornil šéf Bílého domu.

Největší bouře od roku 1950

Idalia byla podle amerického Národního střediska pro hurikány (NHC) největší bouří, jaká zasáhla danou část floridského pobřeží od roku 1950. Agentura odhadovala, že vítr při příchodu hurikánu na pevninu dosahoval rychlosti až 200 kilometrů v hodině. Nejvyšší hodnoty zaznamenané na pevnině však byly výrazně nižší a nepřekračovaly 140 kilometrů za hodinu.