Domů z Iráku se vrací 3 500 amerických vojáků

Bagdád - Spojené státy z Iráku stahují v těchto dnech jednu z pěti brigád, kterou tam loni poslaly jako posily ke zklidnění situace v Bagdádu a okolí. Do konce července se vrátí domů 20 000 amerických vojáků, v Iráku jich pak Spojené státy budou mít asi 140 000.

Do USA se v příštích týdnech vrátí 3 500 mužů a žen ze 3. brigády. Prezident George Bush v dubnu další případné snížení počtu vojsk zmrazil na pětačtyřicetidenní období. Až po něm bude irácká bezpečnostní situace znovu posouzena, a teprve potom se bude rozhodovat o případném dalším stahování.

Právě americkým posilám se připisuje významné snížení počtu útoků v Iráku. Od loňského června jich ubylo o 60 procent, avšak velitel amerických sil David Petraeus v dubnovém slyšení v Kongresu řekl, že tento údaj je třeba považovat stále za velmi nejistý a že situace se může znovu zhoršit.

Třetí brigáda slouží v Bagdádu od loňského března. Její příslušníci prý zajali 600 ozbrojenců a našli mnoho skrýší zbraní. Vojáci se vrací na základnu Fort Benning v Georgii.

I když se Američané rozhodli pro stahování, v šíitské bagdádské čtvrti Sadr pokračují každodenní střety s příslušníky šíitských milicí. Americká armáda v dubnu přišla v Iráku o 47 vojáků, což jsou sedmé nejtěžší americké měsíční ztráty od zahájení invaze v roce 2003.