Do nebezpečných brazilských favel nechtěly firmy doručovat zboží. Změnil to mladý podnikatel

Horizont ČT24: Přepravní startup v brazilských favelách (zdroj: ČT24)

V chudinských čtvrtích brazilských měst žije na dvanáct milionů lidí. I na ně od loňského roku dopadly uzávěry vyvolané pandemií. Nákupy v e-shopech pro ně zpočátku nebyly řešením, přepravní společnosti jim totiž odmítaly zboží doručit. Tak přišel podnikatel, který má pro strach uděláno. Jeho přepravní startup teď velmi rychle expanduje.

Uličky chudých čtvrtí se stovkou tisíc obyvatel v srdci Sao Paula pokládaly přepravní firmy donedávna za neproniknutelné a příliš nebezpečné, a dodávky na zdejší směrovací čísla blokovaly.

Změnil to zdejší rodák, teprve jednadvacetiletý Givanildo Pereira Bastos. Založil firmu Favela expres, která jde za hranice odvahy nebo ochoty druhých. „Nechceme dvě Brazílie. Chceme žít v jedné Brazílii, kde obyvatelé favel mají stejná práva jako někdo, kdo bydlí v bohaté čtvrti,“ vysvětlil své motivace pro založení firmy.

Balíčky z e-shopů přebírají v distribučním centru na hranici čtvrti. Devadesát zaměstnanců je třídí a rozváží tuktuky, a někdy i nosí pěšky, po uličkách a schodištích.

Výdělečný model

Expres už funguje v několika dalších brazilských velkoměstech. Zaměstnanci teritorium dobře znají, jsou prý hrdí a loajální.

Pomoc to je, byť ne nezištná. Zakladatel firmy našel model, který funguje. „Vůbec jsme netušili, jakou mají obyvatelé favely spotřebu z internetových obchodů. Jenom v Paraisopolis děláme kolem osmi set dodávek každý den,“ uvedl Bastos.

Nerovnost mizí pomalu, ale přece jenom mizí. Favela Paraisopolis je tak dnes méně vyloučená než na začátku pandemie.