Brazílii zmrzla káva. Cena povzbudivého nápoje zřejmě poroste

Brazílii zmrzla káva (zdroj: ČT24)

Největší producent kávy na světě má zásadní problém a spolu s ním ho brzy mohou pocítit i milovníci kávy. Brazílii zasáhla vzácná studená vlna a až třetina kávovníků zmrzla. Zásadně ohrožena není jen úroda na příští rok, ale i na ten další. Studené teploty už teď zvýšily cenu arabiky. Mrazy se přidaly k už tak dlouhému suchu.

Sníh a mráz v Brazílii hlásí desítky měst. Zatímco pro některé je to důvod k radovánkám, pro zemědělce naopak k velkým obavám a smutku. „Nic z toho, co jsme investovali minulý rok, nepovede k zisku. Nic nesklidíme. Vše je ztraceno a ani v roce 2023 nepůjde o žádnou zásadní úrodu,“ konstatuje zemědělec Adriano Rabelo.

Řada oblastí přišla o většinu své produkce, v některých případech hlásí farmáři kompletně zničenou úrodu. Zasaženy jsou stovky tisíc hektarů zemědělské půdy. Nepomrzly navíc jen plody, ale celé rostliny kávovníků, kvůli čemuž budou zemědělci muset keře zlikvidovat a kompletně vysázet nové.

„Je to smutné. Není to jen roční práce, je to celoživotní úsilí. Než se dostanete takto daleko, tak to nějaký čas trvá,“ říká zemědělec Jose Augusto de Almeida.

Situace v zemi je nejhorší od roku 1979, kdy výroba brazilské kávy taktéž zásadně poklesla kvůli nízkým teplotám. Pro největšího producenta na světě jde o další ránu po půl roku trvajícím suchu. Smrtící koktejl, kvůli kterému se ty z kávovníků, které přežily, stejně nemohou rozmnožit. „S nedostatkem vody nemohly vyrůst reprodukční části kávovníků. Už tak byly velmi poškozené, a k tomu teď navíc přišel mráz. U nás je bohužel zasažena většina našeho města,“ přiblížil starosta Caconde Joao Felipe Balise.

Arabika je nejdražší za sedm let

Extrémní výkyvy počasí spojené s klimatickými změnami jsou stále častější a produkce kávy všude na světě tím zásadně trpí, stejně jako další plodiny. Brazilská vláda už teď sleduje pokles produkce o šestnáct procent za letošní rok, Arabika je nejdražší za sedm let. Celková čísla ale podle farmářů budou ještě daleko horší.

Zatím sice dodavatelé a prodejci této suroviny využívají zásoby pořízené ještě za nižší ceny, vývoj burzovně obchodované kávy typu arabika podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy hovoří jasně – cena poroste, což už připouští i největší světové kavárenské řetězce. Například Starbucks, který podle zprávy Wall Street Journal z minulého týdne navíc předpokládá, že silné tlaky na růst cen této komodity přetrvají řadu měsíců.

„Řetězec připouští, že bude muset s cenou pro své konečné zákazníky nahoru. Za cenovým vzestupem jsou celosvětové důvody, takže zdražování se nevyhnou ani konzumenti v Česku. Za kávu si mohou nakonec připlatit až o 25 procent více než ještě loni před propuknutím pandemie,“ říká Kovanda.

V uvedeném zdražování nápoje se navíc projeví také vzestup personálních nákladů a globální přepravní krize. „V zahraničí i v Česku čelí provozovatelé kaváren nedostatku vhodné pracovní síly. Servírky či číšníci nebo baristky a baristé dávají přednost jiným pracovním pozicím, neboť stále nemají jistotu, že zvláště nepříznivá covidová situace už nadobro odezněla a uzavírky se nevrátí,“ vysvětluje Kovanda. Tlaky na zdražení kávy vyvolává dále i nedostatek lodních kontejnerů nebo různá pandemická omezení nakládky v přístavech.