Díry v západních sankcích. Rusové doplňují high-tech vybavení

Vojenské operace, masivní raketové útoky a ztráty v leteckém arzenálu donutily ruskou armádu přemýšlet o tom, jak doplnit zásoby high-tech vybavení navzdory sankcím Západu. Od jejich uvalení se Kremlu daří řešit problém s dodávkami. Jak? Skrze zprostředkovatele ze spřátelených zemí. Poukazují na to lidskoprávní i protikorupční organizace.

Ukrajina si uvědomuje, že výsledek válečného konfliktu může záviset na tom, zdali se ruský proces doplňování high-tech vybavení podaří zastavit. Aby na něj upozornila, informuje Západ, že Rusko sestavilo nákupní seznam polovodičů, transformátorů, konektorů, krytů, izolátorů a dalších součástek – většinou vyrobených společnostmi v USA, Německu, Nizozemsku, Japonsku či na Tchaj-wanu.

Už v září loňského roku zveřejnil americký server Politico data, která získal po úniku tajné ruské zprávy. Psalo se v ní o nejnutnějších komponentech pro tvorbu vojenského vybavení, které si Kreml sám vybral. Seznam obsahoval 106 různých zařízení, včetně mikroobvodů a čipů od předních výrobců, například Cypress Semiconductor, Marvell, Texas Instruments a dalších.

Server The New Voice of Ukraine zmiňuje listopadové zjištění, že americká společnost Trimble Navigation pokračuje ve výrobě dílů pro ruský navigační systém Glonass využívaný ruskou armádou. A v prosinci se podle serveru ukázalo, že byly ze Západu odeslány počítačové a další high-tech komponenty v celkové hodnotě minimálně 2,6 miliardy dolarů – téměř třetina z nich pak měla být následně použita ve zbraňových systémech.

Ruská armáda využívá produkty ze Západu – čipy od americké firmy Texas Instruments byly nalezeny ve střelách Kalibr, které se používají k bombardování ukrajinských měst. Komponenty od společnosti Cypress Semiconductor ve střelách Iskander.

S Rusy mají nadále spolupracovat někteří západní výrobci – v roce 2022 jim údajně poslala americká společnost TE Connectivity produkty v hodnotě 1,8 milionu dolarů. V případě Trimblu má jít o zboží v hodnotě 2,4 milionu dolarů. Dodávky byly údajně realizovány zásluhou zprostředkovatelů z Turecka, Tchaj-wanu, Maroka a Indie. 

Vojenský expert: High-tech dodávky umožňují Rusům obnovu zničeného materiálu

Ukrajinský vojenský expert Oleksandr Kovalenko prohlásil, že podobné dodávky jsou pro ruskou armádu extrémně důležité, neboť jí umožňují obnovu zničeného materiálu. 

„Už není tajemstvím, že problémy s výrobou raket a s jejich vyskladňováním prodlužují Rusům dobu mezi masivními raketovými útoky. Proto jsou pro ně tak žádané high-tech komponenty ze Západu,“ vysvětlil Kovalenko.

O dodávkách čipů a dalšího svědčí i údaje ze zprávy belgické lidskoprávní organizace International Partnership for Human Rights (IPHR), Nezávislé komise proti korupci (NAKO) a ukrajinské nezávislé organizace v rámci Transparency International. Mikroobvody předních výrobců z Evropy a USA končí dle jejich zjištění v Rusku. Analytici uvádějí, že byly loni dodávány přes Hongkong a Turecko.

Vyšetřování nizozemského listu Nederlandse Omroep Stichting (NOS) zase ukázalo, že malá skupina čínských společností získávala holandské čipy od firem NXP z Eindhovenu a Nexperie z Nijmegenu, které následně vyvážela do Ruska. 

Mluvčí zmíněných společností popřeli pochybení a rezolutně tvrdí, že s Ruskem neobchodují, ale zároveň dodali, že i když jejich zákazníci nesmí čipy dále prodávat, jsou bezmocní, pokud skončí v Rusku prostřednictvím dalšího obchodu.