Dezinformační videa generuje v Rusku celé filmové studio, konstatuje bojovník proti nim Šapovalov

Andrij Šapovalov z ukrajinské bezpečnostní rady o dezinformacích na tamních sociálních sítích (29. ledna 2024) (zdroj: ČT24)

Dezinformace šířené z Ruska po sociálních sítích mají podle ukrajinského Centra pro boj s dezinformacemi za cíl rozdělit ukrajinskou společnost. Vedoucí zmíněného úřadu Andrij Šapovalov v rozhovoru pro Českou televizi mimo jiné uvedl, že v Rusku funguje na výrobu falešných videozáznamů celé filmové studio. Záběry mají dokazovat zadržování osob nebo jejich bití.

„Pro Rusy je důležité vnést rozvrat do ukrajinské společnosti jakýmkoli způsobem,“ řekl Šapovalov. „Velké množství materiálu generuje celé filmové studio. Videa jsou o zadržování osob, bití a podobně. A protože tyto fake news působí na emoce, vyvolávají ve společnosti největší odezvu,“ doplnil s tím, že je snadné je prověřit a lze je celkem snadno dementovat, ale zároveň určité publikum zasahují.

Jedním z cílů je podle vedoucího Centra pro boj s dezinformacemi vytváření uzavřených skupin na sociálních sítích, kde Rusové zapojují rodiny padlých nebo nezvěstných vojáků. „V takové citlivé komunitě pak rozvíjejí témata zrady či odporu k mobilizaci,“ pokračoval Šapovalov.

Dosah v řádu 2,5 milionu čtenářů

„Fungujeme v rámci všech sociálních sítí. Množství odběratelů a reakcí svědčí o tom, že výstupy našeho Centra, které jsou určeny k vyvracení dezinformací, mají velký dosah. Každý týden je čte zhruba 2,5 milionu čtenářů. Ti mají možnost se seznamovat s výsledky ověřování zpráv víceméně on-line,“ vysvětlil.

Vyvracení fake news ale podle něj není nejefektivnějším nástrojem. „Je to schopnost nalézat dezinformace v raném stadiu. Díky těmto pokročilým metodám je možné sestřelit fake news jako rakety na startu – potom prostě nedoletí do plánované cílové skupiny a práce ruských propagandistů je zbytečná.“

Šapovalov zároveň zmínil, že dezinformace nalézá Centrum i z jiných zemí než z Ruska. „Zaznamenáváme je z několika afrických zemí. Přes Nigérii se například šířily fake news o vilách prezidenta Zelenského a poté o vraždě novináře, který měl článek o Zelenského vilách napsat. I přes africký původ těchto zpráv se ale domníváme, že za nimi stojí Rusové,“ zdůraznil a dodal, že Centrum spolupracuje s 18 partnerskými zeměmi a s 65 partnerskými organizacemi.