Do čela Dánska se postavil král Frederik X. Margrethe II. po 52 letech abdikovala

Dánsko má po 52 letech nového panovníka (zdroj: ČT24)

Dánská královna Margrethe II. v neděli abdikovala. Králem se stal její syn Frederik. Na trůn nastoupil poté, co se trůnu vzdala jeho matka. Třiaosmdesátiletá panovnice byla hlavou Dánska od roku 1972. Ohlášenou abdikaci podepsala na setkání s vládním kabinetem v den 52. výročí svého nástupu na trůn.

V ulicích Kodaně se svědky historického nástupnictví staly tisíce Dánů, podle agentury AFP přilákala událost asi sto tisíc lidí. Ceremonie začala v 13:35 odjezdem korunního prince a jeho manželky Mary z královského paláce. Margrethe II. je následovala v kočáře, aby se naposledy projela hlavním městem v roli monarchy.

Na rozdíl od Velké Británie neproběhla korunovace. Králem se Frederik stal okolo 14:00, kdy panovnice v parlamentu za přítomnosti vlády podepsala prohlášení o své abdikaci. Zhruba o hodinu později jej prohlásila premiérka Mette Frederiksenová králem na balkoně parlamentu.

„Ať žije král,“ volala při proklamaci střídání na trůně Frederiksenová. Tisícovky lidí poté propukly v jásot. „Hurá, hurá, hurá,“ znělo zámeckým náměstím a přilehlými ulicemi. Frederik při tom podle agentury DPA působil velmi dojatě a měl slzy v očích. Poté společně s novou královnou Mary lidem z balkonu zamával. Přišly i jejich čtyři děti.

Margrethe II. předtím odjela v kočáře ze své rezidence podepsat abdikaci do bývalého královského paláce Christiansborg, který dnes slouží jako sídlo parlamentu i vlády. V limuzíně tam odjeli také Frederik a jeho choť, 51letá Mary, která pochází z Austrálie a nyní jí bude náležet titul královna. Podle AFP je zároveň první dánskou královnou, která není urozeného původu. „Je tak vzrušující, že obyčejný člověk, jako jsme my, se stane královnou,“ řekla důchodkyně z australského Brisbane Judy Langtreeová, která se zúčastnila oslav v kodaňských ulicích.

Dánsko má nyní dvě královny, protože i Margrethe II. nadále náleží oslovení královna a podle DPA může zastupovat svého syna, pokud ten bude na zahraniční cestě nebo bude indisponován. Titul korunního prince a dědice trůnu přechází na nejstaršího syna Frederika a Mary, 18letého Christiana.

Nový dánský královský pár nastoupil na trůn v době obrovské podpory a nadšení veřejnosti pro monarchii. Poslední průzkum provedený poté, co královna oznámila, že abdikuje, ukázal, že 82 procent Dánů očekává, že Frederik si ve své nové roli povede dobře nebo velmi dobře, o Mary to samé tvrdí 86 procent.

Oznámení abdikace bylo nečekané

Poprvé téměř za 900 let se dánský monarcha dobrovolně vzdal trůnu. Než Margrethe II. oznámila překvapivou rezignaci, většina expertů na královskou rodinu se domnívala, že bude panovat až do smrti, jak je v Dánsku zvykem.

Margrethe II. nedala až do poslední chvíle nijak najevo, že by pomýšlela na odpočinek. Ještě donedávna trvala na tom, že roli královny považuje za celoživotní úlohu. Ke změně názoru ji patrně donutily až zdravotní problémy, uvedla agentura AP. K zamyšlení nad budoucností ji přiměla vážná operace zad, kterou podstoupila loni v únoru, napsala agentura Reuters.

Frederik X. je královniným nejstarším synem a následníkem trůnu v jedné z nejstarobylejších monarchií v Evropě. Margrethe II. byla nejdéle vládnoucí panovnicí v Evropě. Královnou byla prohlášena v lednu 1972 po smrti svého otce Frederika IX. Jde o druhou ženu na dánském trůnu. Její role je převážně ceremoniální.

„Pravděpodobně si myslí, že je princ Frederik nyní připraven převzít vládu,“ řekl historik a docent na University College Absalon v Dánsku Lars Hovbakke Sorensen. „Je mu 55 let a možná se královna chtěla vyhnout situaci, kdy byste měli velmi, velmi starého krále, jako jsme to viděli u prince Charlese,“ řekl s odkazem na britského panovníka Karla III.