Další oběti demonstrací v Myanmaru. Policie střílela na stávkující dělníky

Policie v myanmarském městě Mandalaj v sobotu rozehnala střelbou demonstraci proti vojenskému převratu. Nejméně dva lidé zemřeli a desítky dalších mají vážná zranění. Jedná se patrně o druhou a třetí oběť zásahů bezpečnostních složek proti demonstrantům. Jde také o nejkrvavější den během téměř tři týdny trvajících protestů, které nejeví známky slábnutí.

Policie v sobotu střílela do stávkujících dělníků v loděnicích ve druhém největším městě Mandalaj, použila proti nim i slzný plyn. „Jeden byl zasažen do hlavy a zemřel na místě. Druhý zemřel později na zranění způsobená zásahem do hrudi,“ uvedl podle agentury Reuters místní lékař-dobrovolník. Jeho informace potvrdil další pracovník dobrovolné záchranné služby, podle něhož bylo při zásahu dvacet lidí zraněno. Zdroje agentury AFP hovoří o 30 zraněných a více než deseti zadržených. Policie dosud zásah nekomentovala.

V pátek zemřela v Myanmaru mladá žena, kterou minulý týden při demonstraci proti vojenskému převratu v hlavním městě Neipyijtu postřelila policie. Šlo o první potvrzenou oběť, která přišla o život při nynějších protestech. Její smrt odsoudily Spojené státy, které zároveň vyzvaly myanmarskou armádu, aby proti protestujícím nepoužívala násilí a vzdala se moci.

Podle armády zemřel také jeden policista na zranění utržená při protestech.

V Rangúnu vyšlo do ulic tisíc lidí

Demonstrace se v sobotu konaly také v Neipyijtu a v největším městě Rangúnu, kde podle agentury AP vyšlo do ulic na tisíc lidí včetně příslušníků etnických menšin v tradičních oděvech. Nesli podobizny zemřelé demonstrantky i transparenty s nápisy „Konec diktatury v Myanmaru“. Na většině území byl již šestou noc v řadě vypnut internet, až v ranních hodinách bylo spojení obnoveno.

Myanmarské námořnictvo také v sobotu vyslalo lodě do sousední Malajsie, kde by měly vyzvednout 1200 barmských občanů, které malajsijské úřady vyhostily. Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) jsou mezi nimi i žadatelé o azyl. Lidskoprávní organizace podle AFP vyzvaly Malajsii, aby deportace myanmarských občanů zastavila, neboť jim ve vlasti hrozí pronásledování.

Násilí v sobotu odsoudila Evropská unie

Násilí použité myanmarskou policií na sobotních demonstracích odsoudil šéf evropské diplomacie Josep Borrell. Na Twitteru uvedl, že v pondělí bude s ministry zahraničních věcí zemí Evropské unie jednat o „vhodných rozhodnutích“ ohledně situace v Myanmaru. Blok již dříve asijské zemi pohrozil sankcemi.

Armáda 1. února svrhla vládu vůdkyně Do Aun Schan Su Ťij a zabránila tomu, aby se sešel parlament zvolený loni v listopadových volbách. Představitelé vojenské junty tvrdí, že volby, které přinesly drtivé vítězství Národní ligy pro demokracii vůdkyně Su Ťij, provázely podvody.

Výsledky hlasování potvrdila volební komise, kterou nyní nahradila armáda. Junta tvrdí, že nové volby uspořádá během roku. Do demonstrací se od začátku února zapojují desítky tisíc lidí. Demonstranti nevěří slibům vojenských představitelů, že uspořádají nové volby a předají moc vítězi.

Podle ředitelky Barmského centra protesty spojují generace

„Policie sice nezasahuje ve velké míře jako v událostech roku 1988, ale používá jinou taktiku a cíleně útočí na vůdce demonstrací, na členy strany Su Ťij i novináře,“ komentuje vývoj nepokojů pro ČT24 ředitelka Barmského centra v Praze Sabe Soe. Podle ní většina zatčených nemá možnost právního zastoupení.

Podle Soe jsou protesty v Myanmaru celonárodní a spojily nejmladší, technicky zdatnou generaci, s dalšími generacemi a státními zaměstnanci, kteří stávkují. Podle ní je důležité, aby úsilí vydrželo i za podpory mezinárodního společenství, protože „armáda se neštítí zabíjet lidi“.