V Myanmaru zemřela mladá demonstrantka, kterou minulý týden postřelila policie

Protesty v Myanmaru mají první oficiální oběť (zdroj: ČT24)

V Myanmaru zemřela mladá žena, kterou minulý týden při demonstraci proti vojenskému převratu z prvního února postřelila policie. Podle agentur o tom informoval její bratr. Je první potvrzenou obětí nynějších protestů.

Dvacetiletá Mya Thwate Thwate Khaing utrpěla těžké zranění v hlavním městě Neipyijtu devátého února. Na veřejnost se dostala videonahrávka, na které se ukrývala před zásahem z vodního děla. Potom k ní doletěla kulka vystřelená bezpečnostními složkami, prorazila její motocyklistickou helmu na hlavě a žena spadla na zem.

Následně byla převezena do nemocnice a napojena na přístroje. Lékaři jí nedávali šanci na přežití. Stejně jako její bratr patřila mezi stoupence Národní ligy pro demokracii (NLD) zvolené premiérky a nositelky Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij.

Mluvčí armády nepopírá, že ženu postřelili příslušníci bezpečnostních složek. Na tiskové konferenci konané tento týden však tvrdil, že byla mezi lidmi, kteří po policistech házeli kameny. Dodal, že začalo vyšetřování případu. Agentura AP ale uvádí, že neexistují nezávislé informace, které by potvrdily, že se žena podílela na násilnostech vůči policistům. V očích ostatních demonstrantů se stala hrdinkou a mučednicí.

Protesty v zemi nadále pokračují

Armáda prvního února svrhla zvolenou vládu Su Ťij a zabránila tomu, aby se sešel parlament zvolený loni v listopadových volbách. Tvrdí, že byly zfalšované. Do demonstrací se od té doby zapojují desítky tisíc lidí, nejpočetnější protesty země zažila ve středu a v Rangúnu i na jiných místech se konají i v pátek.

Odborník OSN na lidská práva v Myanmaru Tom Andrews tento týden agentuře AP řekl, že policie se zpočátku ve svých reakcích na „masivní občanský odpor proti převratu“ chovala zdrženlivě, nicméně objevují se případy, kdy proti protestujícím nasazuje gumové projektily, vodní děla i ostrou munici.

Představitelé junty tvrdí, že listopadové parlamentní volby, které přinesly drtivé vítězství Národní ligy pro demokracii, provázely podvody. Výsledky hlasování potvrdila volební komise, kterou nyní nahradila armáda. Junta tvrdí, že během roku uspořádá nové volby.