Clintonová chce, aby Bosna usilovala o členství v EU a NATO

Sarajevo – Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová je na návštěvě Bosny a Hercegoviny. V Sarajevu vyzvala obyvatele Bosny a Hercegoviny, aby usilovali o členství v Evropské unii a Severoatlantické alianci, je proto prý potřeba oživit reformy.

„Bosna musí zintenzivnit své úsilí o přijetí do EU a NATO, jinak jí hrozí, že uvízne na trati,“ řekla ministryně v sarajevském Národním divadle. Konstatovala, že jednotná Bosna potvrzená dohodami z Daytonu z roku 1995 „dosáhla v řadě oblastí povzbudivých úspěchů, které ale ještě dávno nejsou dostačující“.

„Lidé mohou chodit každý den do práce bezpečně, ale pracovních míst zatím není dostatek. Národnostní nenávist poklesla, ale nacionalismus přetrvává. To, co představuje sjednocující se Evropa - totiž větší stabilitu a více příležitostí, tak zatím zůstává před branami Bosny,“ zdůraznila Clintonová.

Rozhovor s Martinem Ježkem (zdroj: ČT24)

Podle Clintonové je potřeba posílit demokratické instituce, prohloubit mír se sousedy a vytvořit podmínky pro trvalý politický, ekonomický a sociální pokrok. "

Clintonová je dobře obeznámena se situací na Balkáně ještě z dob, kdy se neshody mezi státy bývalé Jugoslávie pokoušel vyřešit bývalý americký prezident Bill Clinton. Její cesta je tak některými analytiky označována za „rodinnou misi“.