Čína překvapivě přiznala, že otestovala mezikontinentální balistickou raketu

Čínské ministerstvo obrany oznámilo, že Peking ve středu nad Tichým oceánem otestoval mezikontinentální balistickou raketu vybavenou maketou bojové hlavice. Podle agentury Reuters je to poprvé, co Peking veřejně přiznal, že podobnou zkoušku provedl.

Mezikontinentální raketu odpálila čínská armáda ve středu v 8:44 pekingského času (2:44 SELČ). Střela dopadla do očekávané oblasti Tichého oceánu, uvedlo ministerstvo, podle kterého se jednalo o „rutinní záležitost v rámci ročního výcvikového plánu“ bez zaměření na konkrétní zemi nebo cíl.

Peking o testu „předem informoval dotčené země“, tvrdí státní agentura Nová Čína. Dráhu střely ani místo dopadu neupřesnila.

Expert: Nejde o rutinní záležitost

Jak však podotkl web stanice BBC, označení testu za „rutinní“ je podle expertů překvapivé, neboť poslední takový test – tedy vypuštění rakety do mezinárodních vod – provedl Peking v roce 1980. Čína obvykle provádí testy ve svých provinciích Sin-ťiang či Vnitřní Mongolsko, píší BBC a Reuters, která dodává, že Peking takové testy zpravidla veřejně neoznamuje.

„Pokud mi něco neuniká, myslím, že je to v podstatě poprvé, co se to stalo – a bylo to oznámeno – po dlouhé době,“ komentoval čínský test Ankit Panda, specialista na jaderné zbraně z Carnegie Endowment for International Peace. Označení testu za „rutinní“ a „každoroční“ je podle něj zvláštní „vzhledem k tomu, že takové věci nedělají (Číňané) ani rutinně, ani každoročně“.

Drew Thompson z Lee Kuan Yew School of Public Policy v Singapuru upozornil, že důležité je načasování. „(Čínské) prohlášení tvrdí, že vypuštění rakety není zaměřeno proti žádné zemi, ale mezi Čínou, Japonskem a Filipínami panuje vysoká úroveň napětí, a (pak je tady) samozřejmě trvalé napětí s Tchaj-wanem.

Expert označil test za „mocný signál,“ který má podle něj zastrašit každého. „Čína se rozhodla odpálit mezikontinentální balistickou střelu během (zasedání) Valného shromáždění OSN,“ dodal Thompson. „Není to jen signál pro USA, Japonsko, Filipíny a Tchaj-wan.“

Čína v posledních desetiletích značně zmodernizovala svou armádu a každoročně v souladu s ekonomickým růstem navyšuje vojenský rozpočet. Reuters píše, že má Peking ve svém arzenálu více než pět set funkčních jaderných hlavic, z toho přibližně 350 jsou mezikontinentální balistické rakety. Spojené státy a Rusko v současnosti operují s 1770, respektive 1710 jadernými hlavicemi.