Čína posiluje vztahy s Kubou

Havana - Vztahy Číny a Kuby se prudce oteplují. Předseda Čínské lidové republiky Chu Ťin-tchao se během své návštěvy Kuby setkal s tamním vůdcem Raúlem Castrem. Výsledkem je odložení splátek části kubánských dluhů vůči Pekingu. Nadto Peking odloží Havaně splátky části dluhů a poskytne jí 80 milionů dolarů na modernizaci nemocnic a další projekty. Chu Ťin-tchao se setkal i s bývalým vůdcem Fidelem Castrem. Čína je teď po Venezuele pro Kubánce druhým největším obchodním partnerem. Peking z ostrova dováží například nikl nebo cukr.

Čína také potvrdila, že hodlá kubánský cukr a nikl dovážet dál a že také nepřeruší potravinovou pomoc, kterou na ostrov posílá. Zástávka Chu-Ťina-tchao na Kubě je jednou z mnoha ve Střední a Latinské Americe, kde se snaží posílit ekonomické vztahy regionu s Čínou.

Nejvyšší čínský představitel Chu-Ťin-tchao položil věnce u Památníku kubánské nezávislosti hrdiny Jose Martiho v Havaně. Také se setkal s churavějícím bývalým kubánským vůdcem Fidelem Castrem. Ten se na veřejnosti neobjevil od naléhavé operace v roce 2006.

Chu prohlásil, že je Fidel plný sil a energie, ovšem snímky ze setkání, které přinesla čínská státní agentura Nová Čína, to příliš nepotvrzují. Castro na nich vypadá velmi zesláblý.

Chu-Ťin-tchao:

„Svou návštěvou chci posílit rostoucí přátelské vztahy a spolupráci obou zemí.“

Kubánská státní televize informovala, že Kuba s Čínou uzavřely tucet smluv, ale jejich finanční objem zůstal neznámý. Číňané konstatovali, že jejich objem obchodu s karibskou oblastí vzrostl z 13 miliard dolarů v roce 2000 na více než 100 miliard v roce 2007.

Chu-Ťin-tchao se vyjádřil v tom smyslu, že doufá, že oba národy spojí své síly a vybudují slibnou budoucnost.