Chudý britský Cornwall volil brexit, už teď ho ale trápí odliv pracovníků a nejisté dotace

Události ČT: Cornwall pociťuje problémy blížícího se brexitu (zdroj: ČT24)

Spojené království stále netuší, jak bude vypadat brexit. Na odchod z Evropské unie se usilovně připravují i chudé britské regiony, které řeší, jak nahradit stovky milionů liber z unijních dotačních programů. Třeba turisty oblíbený Cornwall opouštějí pracovníci z ostatních zemí EU. Místní mají obavy o budoucnost, i když jich většina hlasovala pro rozvod s Unií.

Pobřeží anglického hrabství Cornwall láká tisíce návštěvníků, kteří mnohdy bydlí v přepychových hotelích. Cornwall přitom patří k nejchudším britským regionům a ročně má právo čerpat v přepočtu přes dvě a čtvrt miliardy korun z evropských dotací.

Vedení hrabství teď čelí nejisté budoucnosti. „Ocitli jsme se na okraji útesu. Nevíme, jak budeme moct investovat do nového růstu, je to pro nás opravdu problém. Naše ekonomika by mohla začít zaostávat,“ prohlásil lídr Rady hrabství Cornwall Julian German.

Unijní dotace mají téct do Cornwallu až do roku 2023. Britská vláda ujišťuje, že stejně nebo ještě víc peněz bude posílat i poté. Místní samospráva je ale skeptická. Brexit má na hrabství dopad už nyní. „Zaznamenali jsme, že občané EU opouští Cornwall. To je nešťastné. Vítáme občany EU, kteří sem přichází za prací,“ konstatoval German.

V Cornwallu chybějí kuchaři, ale také lékaři a zdravotní sestry. „Přišlo k nám hodně lidí z celé Evropy za prací v hotelích, na farmách. Je mi smutno z toho, že naše země vypadá jako do sebe zahleděná,“ poznamenal zahradník v Cornwallu Luke Dunstone.

V eurovolbách bodovala v Cornwallu Strana pro brexit

Před třemi lety v referendu přitom většina obyvatel hrabství Cornwall hlasovala pro odchod z Evropské unie. V letošních volbách do Evropského parlamentu navíc zvítězila Strana pro brexit. I díky místním hlasům se stala europoslankyní bývalá konzervativní ministryně Ann Widdecombeová. Ta žádá okamžitý brexit, i kdyby měl být bez dohody.

Brexit chtějí i místní rybáři. Na svých lodích mají vyvěšenou vlajku se vzkazem pro britskou vládu, aby v jednáních s Bruselem o rybářských kvótách a podmínkách brexitu byla neústupná.

Termín odchodu Spojeného království z osmadvacítky je dosud nejistý. Původně měl být koncem března, už dvakrát ale došlo k jeho odkladu – naposledy na konec října letošního roku.