Chtěl jsem koronavirus zlehčovat, nechtěl jsem vyvolat paniku, přiznal Trump v nové knize

Americký prezident vědomě zlehčoval hrozbu koronaviru se záměrem předejít panice. Vyplývá to z rozhovoru s renomovaným novinářem Bobem Woodwardem, jehož kniha Rage (Hněv) vyjde příští týden. Úryvky z ní a především pak audionahrávky dokazující Trumpovy výroky se dostaly do amerických médií. Podle Trumpova protikandidáta Joea Bidena hraničí jeho slova se zločinem.

„Chtěl jsem to vždycky zlehčovat. Pořád to rád zlehčuju, protože nechci vytvořit paniku,“ řekl prezident 19. března novináři Bobu Woodwardovi v rozhovoru pro jeho knihu, která má vyjít příští úterý a jejíž úryvky a audionahrávky se dostaly do amerických médií.

Na začátku února přitom Trump v jiném rozhovoru zdůrazňoval, že koronavirus je „smrtící záležitost“, „více smrtící než třeba vážná chřipka“. Před veřejností se ovšem v březnu vyjadřoval odlišně.

Biden ve středu večer prohlásil v televizi CNN, že Trumpovo počínání v souvislosti s koronavirem je „odporné“. Zatímco prezident podle něj věděl o skutečném nebezpečí nákazy, sám si ani nenasadil roušku. „Je to téměř zločin,“ řekl Biden. Trumpovi podle něj „šlo jen o to zajistit, aby neklesl akciový trh a jeho bohatí přátelé nepřišli o peníze“, uvedl bez důkazů či bližších podrobností.

Biden prezidentovi dále vyčetl, že před koronavirem kapituloval. „Vůbec nic neudělal,“ a jeho počínání je důvodem, „proč nemáme důvěru v jeho vedení“.

Trumpův výrok z nové knihy Boba Woodwarda
Zdroj: ČT24

Nechci paniku, obhajoval se Trump

Trump svůj postoj ke koronaviru znovu obhajoval ve středu v televizi Fox News. „Jsem vůdcem této země a nechci vidět paniku,“ řekl. Podle něj se jeho dobré vůdcovství naopak projevilo včasným zákazem vstupu do země osobám z Číny a Evropské unie, čímž údajně zachránil mnoho životů. „Odvedli jsme neskutečnou práci,“ pochválil krizový management své vlády.

Mluvčí Bílého domu Kayleigh McEnanyová ve středu řekla, že Trumpova tehdejší prohlášení zlehčující povahu pandemie měla za cíl šířit důvěru a klid v čase těžkých výzev. „Prezident nikdy o covidu americké veřejnosti nelhal,“ prohlásila.

Kromě osmnácti rozhovorů, které Woodward s Trumpem vedl v rozmezí mezi 5. prosincem 2019 a 21. červencem 2020, obsahuje kniha také zhodnocení prezidentova volebního období, a to přímo od jeho bývalých spolupracovníků z nejvyšších míst.

Jak uvádí CNN, kniha například nabízí výpovědi bývalého šéfa diplomacie Rexe Tillersona, bývalého ministra obrany Jamese Mattise nebo bývalého šéfa tajných služeb Dana Coatse. 

Události: Vychází tři knihy o Trumpovi (zdroj: ČT24)

Muž, který „sundal“ Nixona

Bob Woodward přitom není žádným zelenáčem v oblasti politické žurnalistiky. Naopak, jedná se o jednoho z nejrespektovanějších novinářů na světě. Republikánský komentátor David Frum například o Woodwardových knihách řekl, že se z nich člověk může hodně naučit o tom, jak vypadá typický mocný hráč americké politiky. 

V době svého působení v deníku Washington Post odhalil Woodward skandál týkající se nezákonných telefonních odposlechů v komplexu budov Watergate, který nakonec vedl k rezignaci prezidenta Richarda Nixona. Za reportáž získal následně s kolegou Carlem Bernsteinem Pulitzerovu cenu.

Doposud napsal devatenáct knih, Hněv bude jeho dvacátou. Třináct z jeho děl se stalo bestsellery. Kromě zmiňovaného Nixona podrobil kritice také prezidenty George Bushe mladšího, Billa Clintona a Barracka Obamu. Magazín New York Times Book Review v roce 2004 napsal, že „žádný reportér nemá takový talent dostat se k důvěrným informacím z Washingtonu a přesvědčivě je odvyprávět“ jako Woodward.

Americký novinář Bob Woodward
Zdroj: Pool/ABACA/ČTK/ABACA