Chasidské veselí narazilo na ukrajinskou hranici. Poutníci nemohou dál kvůli koronaviru

Chasidští Židé z Izraele, kteří se vydali na pouť u příležitosti svátku Roš hašana na Ukrajinu letadlem přes Bělorusko a dále po zemi, uvázli v hraničním pásmu nikoho. Ukrajinští celníci asi tisícovku lidí odmítají vpustit, protože hranice je zavřená kvůli koronaviru. Poutníci mají namířeno do města Umaň k hrobu rabína Nachmana, zakladatele braclavského chasidského společenství.

Na místo přijel náčelník pohraniční služby Serhij Dejneko, který poutníkům vyčetl, že o rozhodnutí vědí už tři týdny: „Chápu vaše tradice a zvyky, chápu, jak moc je pro vás důležité dostat se do Umaně. Letos to ale není možné. Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, že je vstup cizinců do země zakázán, aby se zabránilo šíření koronaviru.“

Každoročně podniknou tuto cestu v období okolo židovského Nového roku, který letos připadá na 18. až 20. září, tisíce lidí. Letos se však proti poutníkům postavilo rozhodnutí Ukrajiny uzavřít kvůli koronaviru na konci srpna na měsíc hranice.

Na fotografiích pořízených na místě jsou vidět lidé se zavazadly a v tradičním oděvu, kterak bloumají mezi čekajícími nákladními vozy nebo pospávají na rozložených kartonových krabicích či kufrech přímo na silnici. Odhady o jejich počtu se různí, podle běloruských a ukrajinských úřadů jich je asi sedm set, server The Times of Israel psal o tisícovce lidí. Mnoho z nich pochází právě z Izraele.

  • Náboženská skupina následovníků rabína Nachmana šíří v okolí radost a lásku prostřednictvím tance, často v transu. Věřící jezdí po izraelských městech s reproduktory a tančí v ulicích či na střechách svých dodávek.
  • Zpívají píseň s textem Na Nach Nachma Nachman Meuman založeným na jméně rabína Nachmana. Ten má zároveň svůj smysl v kabale.
  • Rabín Nachman se narodil roku 1772 v Braclavi na dnešní střední Ukrajině a zemřel roku 1810 v nedaleké Umani. Ve svém učení kladl důraz na soustředěnou soukromou modlitbu a meditaci v ústraní.

„Noc jsem strávil v autobuse, ale většina dalších byla v noci přímo na silnici. Někteří nasbírali dříví v lese a rozdělali ohně,“ popsal situaci agentuře Reuters jeden z nich. „Nemáme žádné zásoby jídla ani vody,“ dodal.

Poutníci se tento týden pokusili na Ukrajinu dostat i přes výzvy ukrajinské a izraelské vlády, aby se letos do Umaně nevydávali. Také Izrael přijal kvůli šíření koronaviru tvrdá opatření a od pátku, tedy prvního dne svátku Roš hašana, v něm začne platit celostátní karanténa. Ukrajinské úřady však očekávají, že se na hranicích v nejbližších dnech objeví další stovky poutníků.

Do Umaně, která má asi 80 tisíc obyvatel, navzdory zákazům už dorazily tisíce poutníků, uvedla AFP. Minulý týden museli být dva vyhoštěni, protože zničili zábrany u rabínova hrobu. Úřady poutníkům měří teplotu a vybízejí k nošení roušek. Do města také dorazilo 560 policistů z ostatních končin Ukrajiny, včetně oddílu psovodů se psy, aby pomohli místním policejním silám udržet ve městě pořádek v průběhu svátku, uvedl list Ukrajinska pravda.

Sestřih tanců příznivců rabína Nachmana:

Červený kříž

Běloruský Červený kříž k situaci sdělil, že poutníci nemají zdroje pro uspokojení základních potřeb, a poskytuje jim proto pomoc. Běloruský prezident Alexandr Lukašenko obvinil Ukrajinu z toho, že se kvůli zavření hranic stovky lidí ocitly na neutrálním území. Ukrajinská vláda však trvá na tom, že nebude cestovní omezení měnit.

Kancelář ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského dnes vyzvala běloruské úřady, aby lživými prohlášeními nevyvolávaly u poutníků marné naděje, že se hranice otevřou. Prý jde o pomstu za to, že Kyjev odmítl uznat Lukašenkovo vítězství v srpnových prezidentských volbách.