„Nikdo nebral zavazadla.“ Cestující z japonského letadla zachránila učebnicová evakuace

Události: Ukázková evakuace z hořícího letadla (zdroj: ČT24)

Cestující z letadla společnosti Japan Airlines, které se na tokijském letišti Haneda srazilo se strojem pobřežní stráže a začalo hořet, zachránila bezchybná evakuace, především pak to, že si při opuštění letounu s sebou nevzali příruční zavazadla. Podle webů stanic BBC a CNN se na tom shodují letečtí experti. Rychlému šíření ohně zabránily podle odborníků zřejmě přepážky v křídle, píše The Guardian. Z dopravního letadla se podařilo zachránit všech 379 lidí na palubě. Z posádky druhého stroje přežil jen pilot, dalších pět jejích členů zahynulo. Letoun pobřežní stráže neměl podle agentur před srážkou povolení ke startu.

Bezchybná evakuace letadla Japan Airlines (JAL) ohromila svět a sklidila chválu, napsala BBC. Letečtí experti a posádka stanici řekli, že šlo o souhru aplikace přísného výcviku posádky a „dobře vychovaných“ cestujících, kteří dodržovali bezpečnostní předpisy.

„Na žádném z videí, které jsem viděl, nevidím na zemi jediného pasažéra, který by měl s sebou svá zavazadla… Pokud by se lidé pokusili vzít si své kabinové zavazadlo, je to opravdu nebezpečné, protože by zpomalili evakuaci,“ řekl stanici Ed Galea, ředitel Fire Safety Engineering Group z University of Greenwich. Evakuaci podle něj komplikoval stav letadla po srážce. „Letadlo bylo nosem dolů, což cestujícím ztížilo pohyb.“

K evakuaci bylo možné použít pouze tři nafukovací skluzavky, které však nebyly správně umístěny kvůli tomu, jak letadlo přistálo. Skluz byl velmi strmý, což mohlo být nebezpečné. Během evakuace navíc selhal oznamovací systém letadla, takže posádka musela sdělovat pokyny pomocí megafonu a křikem, uvedly Japan Airlines.

I přesto utrpěl jen jeden cestující pohmožděniny a třináct dalších si vyžádalo lékařské konzultace, uvedla podle BBC letecká společnost. CNN a dřívější údaje uvádějí sedmnáct zraněných.

„V takové situaci děláte prostě to, k čemu jste byli trénováni“

Bývalá letuška Japan Airlines řekla BBC, že cestující měli „neuvěřitelné štěstí“. Podle ní může být obtížné zajistit, aby cestující nepropadali panice. „Ale to, čeho dosáhli, je těžší, než si člověk dokáže představit. Skutečnost, že se jim podařilo přimět všechny k útěku, je výsledkem dobré koordinace v rámci posádky a toho, že se cestující řídili pokyny.“

Pilot letecké společnosti z jihovýchodní Asie, uvedl, že k rychlé evakuaci pomohl přísný výcvik, kterým posádka letadla prošla. „Myslím, že v tomto případě zabral výcvik. V takové situaci opravdu nemáte čas přemýšlet, takže prostě děláte to, k čemu jste byli trénováni,“ citovala ho BBC.

Aby dopravní letadlo dostalo mezinárodní certifikaci, musí výrobci prokázat, že každý na palubě může stroj opustit do devadesáti sekund. Evakuační testy někdy zahrnují i skutečné cestující, dodal pilot.

Expert: Vysoká úroveň bezpečnostních opatření JAL je reakcí na tragickou nehodu

Odborníci podle CNN tvrdí, že za úspěšnou evakuací stojí kombinace moderních bezpečnostních standardů a vlastní přísné bezpečnostní kultury Japan Airlines. „S ohledem na to, co o té letecké společnosti vím a kolik úsilí vynaložila na bezpečnost a výcvik posádek, neměla by být skutečnost, že odvedli tak dobrou práci, takovým překvapením,“ řekl stanici Graham Braithwaite, expert na bezpečnost a vyšetřování nehod z britské Cranfield University.

Podle něj to byla katastrofická nehoda ze srpna 1985, co pomohlo přeměnit Japan Airlines na tak bezpečnou leteckou společnost. Tehdy po havárii letu z Tokia do Ósaky zemřelo 520 z 524 na palubě. Stalo se tak po chybné opravě ocasu, kterou provedli technici Boeingu po dřívějším incidentu.

Dodnes jde o nejsmrtelnější nehodu samostatného letadla v historii letectví, píše CNN. I po téměř čtyřech desetiletích má tato tragédie stále hluboký dopad na mentalitu Japan Airlines, míní Braithwaite. „Mají velmi přísnou kulturu standardních operačních postupů a toho, jak dělat vše správně. To je v tomto případě jeden z důvodů, proč si myslím, že posádka předvedla tak dobrý výkon.“

JAL je pravidelně zařazována mezi nejbezpečnější aerolinky světa v žebříčku webových stránek Airlineratings.com, dodává CNN.

„Jakékoli zpoždění evakuace mohlo být katastrofální, to vše kvůli notebooku nebo příruční tašce. Tento incident mohl být mnohem horší, kdyby cestující neuposlechli varování, aby nechali své věci v letadle,“ souhlasí Steven Erhlich, předseda charitativní organizace PilotsTogether založené během pandemie na podporu členů leteckých posádek.

Šíření ohně zabránily zřejmě přepážky v křídle

Pilot velké evropské letecké společnosti řekl CNN, že záchrana tolika životů může mít i kulturní aspekt. „Určitě se objevují pochyby napříč leteckými společnostmi a kulturami, někteří lidé upřednostňují svá příruční zavazadla nebo věci před svou bezpečností a bezpečností svých spolucestujících,“ citovala ho stanice. „Opustit všechno a dostat se ven by mělo být vaší jedinou prioritou. Pokud se tak stane, každý má největší šanci na přežití.“

Naopak materiály letadla hrály při nehodě spíše menší roli, uvedli experti oslovení webem listu The Guardian, i když připustili, že šíření požáru zřejmě zabánila konstrukce levého křídla, kde oheň vzplál.

Právě v levém křídle byl oheň uzavřen, a to pravděpodobně díky přepážkám vyrobeným z materiálů, které hoří při mnohem vyšších teplotách a které tak zabraňují šíření plamenů do motorů či palivových nádrží, řekla webu Sonya Brownová, expertka na letecký design z University of New South Wales. Všichni na palubě tak měli dost času na to, aby se mohli evakuovat.

Brownová také uvedla, že minimalizovat intenzitu požáru a zabránit potenciální explozi mohlo i relativně nízké množství leteckého paliva, které stroj pravděpodobně při přistání měl.

Neil Hansford, průmyslový konzultant společnosti Strategic Aviation Solutions, uvedl, že komerční letadla mají tendenci pracovat pouze s palivem potřebným pro cestu, plus deset procent jako nárazník, aby se maximalizovala palivová účinnost. „Pravidlem v oboru je, že si vždy vezete palivo na cestu plus 10 deset procent plus dost na to, abyste se dostali na náhradní letiště, které jste uvedli ve svém letovém plánu, což by v tomto případě pravděpodobně bylo (tokijské letiště) Narita.“

Hansford také webu listu The Guardian řekl, že zatímco exteriér letadla by v případě požáru, ke kterému došlo na letišti Haneda, časem shořel, bez ohledu na jeho konstrukční materiály, interiéry letadel jsou navrženy tak, aby zabránily šíření plamenů na co nejdelší dobu a umožnily tak bezpečnou evakuaci. Například sedadla jsou podle něj vyrobena z ohnivzdorného materiálu.

Není jasné, jak se oba stroje ocitly na stejné ranveji

Japonské úřady ve středu uvedly, že letadlo Airbus A350 dostalo od řízení letového provozu povolení k přistání. Menší letoun byl ale podle záznamů komunikace s řídicí věží vyzván, aby se svým startem počkal, uvedly agentury.

Nehodu vyšetřuje japonský dopravní úřad a oddělené vyšetřování vede také policie. Kolem incidentu panuje stále řada nejasností, včetně toho, jak se oba stroje ocitly na stejné ranveji. Kapitán letounu pobřežní stráže, který srážku přežil, tvrdí, že i jeho stroji byl přístup na ranvej povolen.

Dopravní úřad při vyšetřování spolupracuje s agenturami ve Francii, kde se letadla Airbus vyrábějí, a s Velkou Británií, kde byly vyrobeny jeho dva motory Rolls-Royce, uvedli podle Reuters lidé obeznámení s případem.

Šest vyšetřovatelů japonského úřadu pro bezpečnost dopravy prozkoumalo trosky letadel na ranveji a chystají se vyslechnout piloty obou strojů, ale také představitele letecké společnosti, pobřežní stráže i zaměstnance řízení letového provozu. Z těžce poničeného letounu pobřežní stráže pracovníci úřadu vyzvedli záznamník rozhovorů v pilotní kabině.

Tokijská policie vyšetřuje, jestli k obětem a zraněním nevedla profesní nedbalost, napsala agentura Reuters s odvoláním na japonská média.

Úkolem posádky je dostat pasažéry ven, tvrdí expert

Vedoucí Ústavu letecké dopravy pražského ČVUT Jakub Kraus podotkl, že v podobných situacích je hlavní rolí posádky dostat pasažéry z letadla ven co nejrychleji a bezpečně. „Za předpokladu, že začne hořet, nikdy nevíte, kolik máte času. Stanovený devadesátiminutový interval, kdy je potřeba dostat cestující i posádku ven, je velmi krátký,“ doplnil.

Nejdůležitějším úkolem pilotů je podle něho zastavení letadla. Personál mezitím řeší samotnou evakuaci. Pasažér může k hladkému průběhu evakuace přispět tak, že nechá veškeré věci v letadle a bude následovat pokynů stevardů.

„Nesmíte si brát s sebou věci, jakmile si vezmete kufr, tak jste pomalí, někdo o vás zakopne a všichni vás ušlapou. Nikdo se nedostane z letadla ven. To hlavní je všechno tam nechat a následovat pokynů stevardů. Když nastupujete do letadla, tak se koukněte, kde jsou nejbližší únikové východy,“ nabádá Kraus.

Studio ČT24: Vedoucí Ústavu letecké dopravy Jakub Kraus o havárii (zdroj: ČT24)