Česko hledá v Izraeli inspiraci, jak rozvíjet vědu a výzkum

Události ČT: Spolupráce Česka a Izraele ve vědě (zdroj: ČT24)

V počtu přihlášených patentů a nobelistů i co do objemu peněz, které jdou do vědy a výzkumu, je židovský stát světovou špičkou. Česká ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) nyní v Izraeli podobně jako další evropští politici hledá pro svůj resort inspiraci. Její cestu sledoval zpravodaj ČT na Blízkém východě David Borek.

Na okraji přístavního města Haifa sídlí globálně proslulé vysoké učení technické Technion. Tady například studovali lidé, kteří pak vymysleli systém vzdušné obrany Iron Dome. Absolventem je i Dov Moran, vynálezce USB disku, takzvané „flešky“.

„Jsme světoznámou technickou univerzitou. Vědeckou a technickou. Kromě nositelů Nobelových cen tu máme i další vynikající vědce,“ poznamenává Irad Javne z Institutu S. Neamana na Technionu. 

Langšádlová chce vytvořit lepší legislativní podmínky

Mnohé země, i Česko, by chtěly izraelský úspěch zopakovat. „Vytvoření lepších podmínek pro prodej licencí, zakládání společných firem. V České republice se to děje, ale chceme vytvořit ještě lepší legislativní podmínky,“ řekla k tomu Langšádlová. 

Česko dává na vědu a výzkum dvě procenta hrubého domácího produktu, Izrael přes pět procent. Nejde jen o množství financí, ale i jejich původ. „Rozdíl je v tom, že u nás je to 60 procent soukromých zdrojů a v Izraeli je to přes 85 procent,“ poznamenala ministryně.

Perec Lavie předsedá v Izraeli patnáctičlenné Národní radě pro civilní výzkum a vývoj. Každý rok sestavuje doporučení pro vládu. „Když jsem do této funkce nastupoval, byl jsem skeptický, zda politici budou naslouchat. Ale pak jsem byl pozitivně překvapen.“

Spolupráce ve zdravotnictví i v automobilovém průmyslu

Česko a Izrael udržují těsnou spolupráci ve vědě. Probíhá na úrovni vlád, škol i soukromých firem. Loni například podepsala 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy dohodu s největší izraelskou nemocnicí.

„Každý Izraelec, ale i lidé ze zahraničí, včetně Česka, jsou zváni, aby si založili start-upové projekty přímo v našich nemocnicích,“ vyzval k tomu loni v prosinci zástupce ředitele nemocnice Šiba Arnon Afek. 

V Izraeli si vývojářskou laboratoř založila automobilka Škoda. „Máme dvě společnosti, které už jsou implementované v rámci Škoda Auto, jedna je z oblasti cybersecurity, jedna z oblasti big data,“ řekl před třemi roky šéf skautingu Škoda DigiLab Israel Vít Lichtenstein.

Češi také předloni ve spolupráci s Weizmannovým institutem sestavili model proteinů koronaviru. „Skupina z Brna, vedená Davidem Sehnalem, vyvinula velmi užitečnou metodu, jak zobrazit struktury biologických molekul,“ shrnul jejich úsílí před dvěma roky biolog Joel Sussman z Weizmannova institutu.