Češi nebudou moci na nákupy do Bavorska, režim na hranicích zpřísňuje i Slovensko

Události: Koronavirus v sousedních zemích (zdroj: ČT)

Bavorsko od středy 9. prosince zakáže takzvaný malý pohraniční styk. Lidé z Česka tak nebudou moci jezdit do Bavorska na nákupy. Na Twitteru to uvedlo ministerstvo zahraničních věcí. Pro pendlery a rodinné příslušníky zůstává překračování hranic možné bez karantény a bez nutnosti předložit negativní test. Při cestách na Slovensko nově musejí mít pendleři u sebe negativní výsledek testu.

Původně měli čeští občané výjimku pro cestování s negativním testem na koronavirus do Bavorska, spolková země ji ale začátkem listopadu zrušila. Povinná je desetidenní karanténa, po pěti dnech ji je možné ukončit negativním testem. Výjimka ale dosud platila kromě tranzitu, mezinárodní dopravy či rodinných záležitostí i pro malý příhraniční styk.

Pendleři, kteří v uplynulých 14 dnech pobývali v některé z rizikových oblastí, se od 23. října museli nechat v Bavorsku každý týden testovat na koronavirus. Opatření se dotklo především Čechů a Rakušanů. Testy byly pro zahraniční pracovníky a studenty bezplatné.

Bavorský nejvyšší správní soud ale koncem listopadu dočasně nařízení zrušil. Podle soudu lze pochybovat o tom, zda bylo přiměřené, informoval server Bayerischer Rundfunk.

Na Slovensku podlehlo covidu-19 již přes tisíc lidí

Na pětimilionovém Slovensku podlehlo nemoci covid-19 od propuknutí pandemie již přes tisíc lidí, vyplývá z aktuálních údajů tamního národní centra zdravotnických informací. Šíření koronaviru se v zemi pod Tatrami v posledním období zrychlilo. Při cestách na Slovensko nově musejí mít u sebe negativní výsledek testu kromě jiných i pendleři, opatření na české straně hranic se Slovenskem ale komplikace nezpůsobilo.

Za neděli přibylo na Slovensku 22 úmrtí na covid, celkový počet obětí tak stoupl na 1018. Do oficiálních statistik úmrtí v souvislosti s koronavirem Bratislava řadí jen ty případy, ve kterých se jako příčina smrti potvrdí plicní forma covidu-19. Kromě toho podle ministerstva zdravotnictví zemřeli další více než dvě stovky pacientů s covidem.

Po předchozím poklesu počtu nových případů infekce začalo na Slovensku nakažených přibývat. Kromě laboratorních PCR testů v zemi fungují také odběrová místa, kde se lidé mohou nechat bezplatně otestovat antigenními testy.

Maďarsko prodloužilo omezení do 11. ledna

Maďarsko ponechá v platnosti dosavadní protikoronavirová omezení, včetně zákazu nočního vycházení, až do 11. ledna, oznámil premiér Viktor Orbán. Ve vzkazu zveřejněném na Facebooku předseda vlády podle agentury Reuters také řekl, že se letos nebudou konat silvestrovské oslavy.

Orbánova vláda tak protiepidemické restrikce prodlužuje o měsíc, původně měly vypršet 11. prosince. Podle maďarského premiéra tento krok shodně doporučují experti, s nimiž situaci konzultoval.

Rozhodnutí o prodloužení zákazu nočního vycházení a dalších omezení již přijal příslušný orgán. Výjimku ze zákazu vycházení, který platí od osmé hodiny večer do páté hodiny ráno, by mohl dostat Štědrý večer, ale o tom se podle Orbána nerozhodne dříve než 21. prosince.

Pro silvestrovský večer se s žádnou výjimkou nepočítá. Premiér také ujistil, že vláda pracuje na tom, aby Maďaři byli mezi prvními, kteří získají přístup k bezpečné vakcíně proti koronaviru.

obrázek
Zdroj: ČT24

Rakousko uvolňuje, ve Vídni se tvořily fronty před obchody

Po téměř třech týdnech uzavřených dveří mohli v Rakousku přivítat zákazníky všechny obchody, kadeřníci nebo kosmetičky. V nákupních centrech a u kadeřníků se podle serveru OE24 vyskytly první návaly lidí.

Zákazníci i pracovníci musí nosit roušky a na každého zákazníka musí ve vnitřních komerčních prostorech připadat alespoň deset metrů čtverečních. V obchodních centrech se počítá pouze plocha obchodů. U všech poskytovatelů služeb přitom platí zákaz podávání jídel a nápojů. 

Na vídeňské obchodní třídě Mariahilferstrasse se už dopoledne tvořily fronty před velkými obchody. Naopak například v rozlehlém obchodním centru Shopping City Süd u Vídně se nával zatím nekonal. Policie hovořila o obsazenosti parkovišť ze zhruba 75 procent a nehlásila žádné závažnější problémy. 

V zemi bylo za posledních 24 hodin zaznamenáno 2263 nových koronavirových případů, což je nejméně od 21. října. V Rakousku mezitím pokračuje hromadné testování obyvatelstva.

Epidemie v USA se zhoršuje, Kalifornie omezuje pohyb

Ve Spojených státech se epidemie nemoci i na konci uplynulého týdne dále zhoršovala. Ani v neděli počet nových infekcí neklesl pod 150 tisíc, zatímco vytíženost nemocnic znovu dosáhla rekordní úrovně.

Data iniciativy The COVID Tracking Project svědčí o tom, že míra pozitivity se v USA dostala nad deset procent. V amerických nemocnicích údajně bylo na 101 500 lidí s koronavirem.

Státy, které hlásily největší problémy na začátku podzimní vlny epidemie, registrují za poslední dva týdny pokles denních bilancí nákaz. Jak ale píše NYT, příznivý vývoj na středozápadě více než vyvažuje „nekontrolované šíření“ nákazy v některých velkých městech.

Drastickými opatřeními reaguje na nepříznivý vývoj statistik a krizi v nemocnicích Kalifornie. Od nedělního večera se na přibližně 33 milionů z celkových 39 milionů obyvatel vztahuje karanténní režim, který zahrnuje zákaz vycházení mimo ty nejnutnější aktivity a také uzavírku barů, kin, muzeí či kadeřnictví. Restaurace musí přerušit běžný provoz, obchody zase držet počet nakupujících pod 20 procenty kapacity, uvádí CNN.