Černá bilance války v Sýrii: 230 tisíc mrtvých, mezi nimi tisíce dětí

Damašek - „Od začátku revolty proti režimu Bašára Asada v březnu 2011 jsme napočítali 230 618 mrtvých,“ uvedl Ramí Abdar Rahmán, šéf Syrské organizace pro lidská práva (SOHR), která jako jediná vede statistiku bojů. Mezi oběťmi je téměř 70 tisíc civilistů, z toho více než 11 tisíc dětí. Situace v Sýrii se navíc stále neuklidňuje. Odpůrci vlády naposledy zaútočili na druhou největší vojenskou základnu severně od města Dará a údajně ji dobyli.

Na straně syrské armády a jejích spojenců je zhruba 83 tisíc obětí, na straně opozice 41 tisíc a mezi islámskými radikály 31 tisíc. Víc než 3000 mrtvých se nepodařilo identifikovat, ale SOHR se domnívá, že skutečná bilance konfliktu je mnohem horší než 230 tisíc potvrzených mrtvých.

Boje v Sýrii stále neutichají, hlášeny jsou jižně od Damašku. Útok odpůrců vlády na vojenskou základnu se podle syrské televize podařilo odrazit a mnoho útočníků přitom padlo. Opoziční zdroje tvrdí, že rebelové na základnu vystřelili více než 100 raket, zničili dva tanky a některým se podařilo do objektu proniknout. Jih Sýrie zůstává jedinou oblastí, kde se drží původní protiasadovská opozice. Severní části země ztratila po bojích s radikály z fronty An-Nusra a Islámského státu (IS).

An-Nusra je v Sýrii soupeřem organizace Islámský stát. Obě organizace se hlásí k sunnitskému islámu a jsou na americkém seznamu teroristických organizací.

Při pondělních náletech v Sýrii zahynulo 49 lidí

V pondělí si útoky syrského letectva na radikály z fronty An-Nusra v severní provincii Idlib vyžádaly další desítky obětí. Syrská armáda v oblasti ztratila významnější lokality a ovládá jen několik vesnic u hranice s Tureckem. „Bomby zasáhly veřejné místo, kde bývá hodně lidí, protože jsou tam obchody,“ sdělil Rahmán. V zasažené vesnici podle něj bylo mnoho lidí, kteří uprchli před boji z jiných částí Sýrie.