Celoplošné testování na Slovensku v sobotu odhalilo méně než procento nakažených

Druhá vlna plošného testování na Slovensku za první den odhalila z celkového počtu testovaných jen šest desetin procenta případů nákazy. Je to o půl procentního bodu méně, než zaznamenala první vlna minulý týden. Během soboty bylo pozitivních dohromady 8172 lidí ze vzorku 1,3 milionu obyvatel.

Před týdnem se do celostátního testování zapojily dvě třetiny z pěti milionů obyvatel Slovenska, tentokrát tamní vláda vybrala jen některé nejpostiženější regiony. Například Bratislava nebo Košice se tak z druhé vlny vyjmuly.

Testování, které organizuje armáda, se o tomto víkendu dohromady koná ve 45 z celkových 79 okresů. Po sobotě se testuje znovu už od nedělního rána, slovenští vojáci vytvořili v zemi 2670 odběrových míst. Na celé operaci nejen z armády pracuje přes dvacet tisíc osob.

Slováci používají při plošném testování méně přesné antigenní testy

Slováci při celoplošném testování používají antigenní testy, jejichž výsledek je sice znám velmi rychle, jsou ale méně přesné než laboratorní PCR testy. Na rozbor by měli přijít lidé starší deseti let. Test sice povinný není, ale na toho, kdo ho nepodstoupí a kdo nebude mít negativní výsledek, se bude nadále vztahovat výrazné omezení pohybu nařízené vládou.

Premiér Igor Matovič řekl, že pokud by lidé na Slovensku tyto odběry podstupovali pravidelně, mohlo by jít o alternativu k celostátní uzávěře. V této souvislosti připustil, že další plošné testování by mohlo přijít koncem listopadu.

Slováci také zpřísnili opatření na hranicích, kde se od poloviny měsíce začne testovat. Podle Matoviče přes ně ale v současnosti projede kolem 20 tisíc lidí denně, což je podle předsedy vlády zanedbatelné množství a efekt odhalených případů nákazy tak dramatický nebude.

Testovací tým na Slovensku pracoval až do tmy
Zdroj: Reuters/Radovan Stoklasa