Bývalý americký policista se přiznal k nepřiměřenému zákroku, který vedl ke smrti Tyrea Nicholse

Bývalý policista Desmond Mills jako první ze skupiny někdejších příslušníků policie v americkém Memphisu přiznal vinu v případu smrtícího lednového zásahu proti Tyreovi Nicholsovi. Informovala o tom agentura AP. Prokurátoři pro expolicistu požadují patnáct let vězení, oznámení trestu je však naplánované až na květen.

Nicholsova smrt na začátku roku opět ve Spojených státech rozvířila debaty o policejní brutalitě a systémovém rasismu, neboť zabitý 29letý muž měl tmavou pleť. Trojice policistů jej 7. ledna zastavila na silnici se zdůvodněním, že řídil příliš riskantně. Nichols se dal na útěk a do zákroku se zapojili další dva policisté, skupina pak podezřelého bila a kopala, také použila pepřový sprej, obušek a paralyzér. Nichols zemřel o tři dny později v nemocnici.

Mills se ve čtvrtek u soudu v Memphisu přiznal k federálním obviněním z použití nepřiměřené síly a maření spravedlnosti. Přiznání bylo součástí širší dohody s prokuraturou zahrnující i obvinění na státní úrovni. Státní zástupce Steve Mulroy podle agentury Reuters uvedl, že Mills se přizná také k souvisejícím bodům státní obžaloby.

Mills a jeho někdejší kolegové Emmit Martin, Tadarrius Bean, Demetrius Haley a Justin Smith byli mimo jiné obžalovaní z vraždy druhého stupně. Všichni původně u soudu uvedli, že jsou nevinní. Zda budou po Millsově přiznání následovat další, nebylo podle AP jasné.

Mills po přiznání zůstává na svobodě, soudní jednání ohledně výše trestu je naplánované na 22. května. Prokurátor Mulroy uvedl, že někdejší policista „není nejhorší z pěti“ původně obžalovaných a že se zavázal ke spolupráci s trestním stíháním.

Zásah proti Nicholsovi vedl také k zahájení vyšetřování ministerstva spravedlnosti USA, které posuzuje praktiky policie v Memphisu. Podobné audity v jiných městech v uplynulých letech dospěly k závěru, že složky pověřené vymáháním zákonů naopak zákony systematicky porušovaly a diskriminovaly černochy nebo jiné menšiny. Takový byl výsledek i v případě města Minneapolis, kde strážník Derek Chauvin v květnu 2020 zabil George Floyda.