Bulharsko zpoplatnilo tranzit ruského plynu, Maďarsko a Srbsko protestují

Bulharsko zpoplatnilo tranzit ruského plynu, účtuje 10,2 eura za megawatthodinu plynu. Maďarsko a Srbsko, které touto cestou plyn dostávají, v úterý označily páteční krok Sofie za „nepřátelský“, informovala agentura Reuters. Rozhodnutím Bulharska plyn podle agentury Bloomberg zdražil o 20 procent ve srovnání s evropskou referenční cenou plynu na virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku.

Bulharská vláda, která je u moci čtyři měsíce, vysvětlila zavedení poplatku potřebou udržet rozpočet v rovnováze a dostat pod kontrolu inflaci. Země zároveň slíbila, že zvýší podporu Ukrajině. Bulharský premiér Nikolaj Denkov uvedl, že tento krok není namířen proti Maďarsku nebo Srbsku, ale proti Rusku, které se snaží využít zisky z energetických zdrojů k financování své války na Ukrajině.

„Neočekáváme zvýšení cen v Srbsku a Maďarsku, ale snížení zisků Gazpromu,“ uvedl Denkov na tiskové konferenci. „To znamená, že snížíme prostředky, které do státního rozpočtu Ruska přicházejí na vedení války,“ dodal.

Maďarsko a Srbsko mluví o nepřátelství

„Rozhodnutí Bulharska zpoplatnit tranzit zemního plynu z Ruska je nepřátelským krokem proti Maďarsku a Srbsku,“ uvádí prohlášení, které podepsali srbský vicepremiér Siniša Mali a maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó. „Nové bulharské nařízení ohrožuje bezpečné dodávky energie jak v Maďarsku, tak v Srbsku,“ dodali. „Maďarsko a Srbsko budou koordinovat své pozice a nenechají toto nepřátelské bulharské rozhodnutí bez řádné reakce,“ uzavřeli.

Zatímco země západní Evropy vynaložily velké úsilí na to, aby se po invazi Moskvy na Ukrajinu od dodávek ruského plynu oprostily, vnitrozemské Maďarsko dostává od Ruska 4,5 miliardy metrů krychlových plynu ročně. Do země surovina proudí zejména přes Bulharsko a Srbsko. Maďarsko mělo na začátku topné sezony uskladněno 6,3 miliardy metrů krychlových plynu, uvedlo minulý týden ministerstvo energetiky.  

Bulharsko postupně ukončí dovoz ropy z Ruska

Bulharsko sice není významným dovozcem, ale je významnou trasou pro značně omezené toky z plynovodů, které Rusko posílá do Evropy po masivním omezení v roce 2022. Bulharsko odmítlo platit za ruský plyn v rublech, což přimělo Gazprom k zastavení dodávek do země a Sofii k přechodu k alternativním dodavatelům.

Minulý měsíc bulharští zákonodárci schválili návrh na postupné ukončení dovozu ruské ropy, čímž se země vyrovnala většině ostatních členů Evropské unie.