Britská vláda nařídila zavřít více než stovku škol. Kvůli zastaralému betonu jim hrozí zřícení

Tisíce britských školáků a studentů se po prázdninách nemohou vrátit zpět do svých škol. Důvodem je zastaralý beton, kvůli kterému hrozí budovám zhroucení. Nařízení britské vlády dopadá na 104 vzdělávacích institucí, celkem se problém týká 156 budov. Zhruba třetina z nich ale už zahájila nezbytné stavební práce. Vláda čelí kritice, že nepodnikla včasné kroky, aby této situaci předešla.

„Situace je natolik kritická, že necelý týden před začátkem školního roku se musely uzavírat školy. Kritici připomínají současné vládě, že to byl právě konzervativní kabinet, který během let škrtal peníze na rekonstrukci škol,“ přiblížil situaci ve Velké Británii zpravodaj ČT Lukáš Dolanský.

Ještě poměrně nedávno přitom ministerstvo školství tvrdilo, že pokud není použitý stavební materiál v kritickém stavu, je využívání budovy nadále bezpečné. „Nikdo neví, proč vláda musela přijít s tím oznámením týden před začátkem školního roku,“ dodal Dolanský. „Možná se to má týkat několika desítek nebo stovek dalších škol.“

Zatímco ministerstvo zjišťuje rozsah problému, premiér Rishi Sunak ve vysílání BBC prohlásil, že se nedotkne 95 procent škol v Anglii. To však znamená, že omezení by stále mohla potkat i tisícovku škol. Podle webů BBC News a The Guardian slíbila vláda školám pomoc s financováním rekonstrukcí.

Otázky o odpovědnosti současného šéfa vlády vyvolává rozhovor, který BBC poskytl někdejší nejvýše postavený úředník ministerstva školství Jonathan Slater. Ten uvedl, že resort před revizí výdajů v roce 2021 žádal o zdvojnásobení rozsahu programu opravy škol, aby bylo možné ročně odstranit závady ve dvou stech areálech. Sunak jakožto tehdejší ministr financí však podle něj rozhodl o tom, že kapacita programu se naopak snížila na polovinu.

Studio 6: Zpravodaj ČT Dolanský k uzavření britských škol (zdroj: ČT24)

Seznam dotčených škol resort teprve zveřejní

Skutečnost, že se ředitelé škol o omezení dozvěděli týden před začátkem školy, je pro ně komplikací. „Někteří hledají náhradní prostory, jsou to třeba různé knihovny, nebo se snaží přeskládat děti ve škole tak, aby seděly pod bezpečnými stropy. Jiné přecházejí na on-line výuku,“ popisuje Dolanský a dodává, že ne vždy se problém týká celých škol, ale někdy jen určitých částí.

Ministerstvo nezveřejnilo seznam dotčených škol. Rodiče se dozvědí, zda se opatření týká školy jejich dětí, až od ředitelů. Resort má seznam postižených institucí oficiálně zveřejnit až tento týden.

Lehčí, ale méně odolný beton

Problematický materiál, kvůli kterému vláda školy zavírá, je odlehčený beton s anglickou zkratkou RAAC. Používal se od padesátých do osmdesátých let minulého století zejména na stavbu stropů, někdy také zdí. Ve srovnání s běžným betonem je RAAC lehčí, ale také méně hutný, a proto méně trvalý. Podle statiků má tento materiál životnost zhruba třicet až čtyřicet let, a jeho přítomnost ve školách je už proto po uplynutí této doby nežádoucí.

Ministryně školství Gillian Keeganová řekla zpravodajské společnosti BBC, že asi patnáct set škol zatím vládě nenahlásilo, zda se v jejich areálech typ betonu RAAC nachází.