Británie se otřepává ze sněhové kalamity, ekonomická ztráta dosahuje miliardy liber

Londýn - Za včerejší den napadlo v Londýně 20 cm sněhu, to je nejvíce za posledních šest let. Kvůli sněhu a ledu totálně zkolabovala doprava, nejezdily autobusy, metro jen minimálně, provoz byl zastaven i na letištích. Do práce se tak nedostalo šest milionů lidí, ekonomika přišla o miliardu. Zavřeno zůstalo na 3 000 škol. V noci na dnešek byla situace lepší. Sněhová nadílka ovšem opět dorazila do Rakouska, kde dokonce vykolejil vlak.

„Nedostatečná příprava je zarážející a poškozuje ekonomiku. Sám jsem cestoval ze Stockholmu za polární kruh vlakem, který dojel do cíle o pět minut dřív, a my tady propadneme chaosu při sněhové přeháňce,“ pozastavoval se nad ochromením dopravy stínový ministr dopravy, liberální demokrat Norman Baker.

Nejhorší situace byla ve velkých městech a úplně nejkatastrofálnější situace byla v Londýně. Z bezpečnostních důvodů nevyjel ani jeden autobus, metro mělo omezený provoz a většina vlaků také nejezdila. Letiště Heathrow zastavilo provoz, stejně jako Luton a Stansted. Dopravní služby byly obnoveny teprve večer, a to ještě ne v plném rozsahu.

Okružní dálnice kolem Londýna N25 byla totálně zacpaná, kolony dosahovaly délky několika desítek kilometrů. Do práce se včera nedostalo skoro 6,5 milionu lidí a celkové škody pro britskou ekonomiku se odhadují na 1,2 miliardy liber.

V noci na dnešek již tolik nesněžilo a Britové se na dnešní den připravili lépe. Většina letišť ochromených pondělní nadílkou sněhu dnes obnovila provoz, i když jen postupně a řada letů má nadále značná zpoždění. V Londýně opět fungují všechny linky metra a autobusů, k občasným výpadkům ale přesto dochází. Ve Skotsku, Walesu a severní Anglii dnes stále ještě sněží. Tisíce dětí v celém Spojeném království ale mají již druhý den „sněhové prázdniny“, protože mnoho škol zůstává kvůli náledí zavřených.

Rakousko pod sněhovou přikrývkou

Sněhové závěje komplikují dopravu také v Rakousku, časně ráno vykolejil místní vlak u Ludweishofenu na trati z Gmündu do Vídně. Čelní motorový vůz vyhodila z kolejí mohutná závěj, z asi 35 cestujících v soupravě se nikomu nic nestalo. Cestující ale přesto museli z místa nehody vyprostit hasiči, protože po vystoupení z uvízlého vlaku lidé zapadali po kolena do sněhu a nemohli se dostat dál. Dráhy poslaly po sjízdném úseku tratě pro cestující nový motorový vůz, který je dovezl do města na ošetření, napsala agentura APA.

Silné závěje postihly celý region Waldviertel, zaváta byla i řada místních silnic v okolí Waidhofenu nad Dyjí. Silniční služba na nich postupně pomocí pluhů opět obnovuje provoz. Policie však varuje řidiče, že i na sjízdných trasách panovala celé dopoledne hustá přízemní mlha, a vyzývá je k výjimečné opatrnosti.

Až 41 centimetrů nového sněhu hlásí také jihorakouské Korutany. Zatímco zimní střediska se radují, silničáři mají problémy. Jižní dálnice A2 a Tauernská dálnice A10 musely být dnes kvůli sněhu a jeho úklidu v Korutanech krátkodobě uzavřeny.

Sníh způsobil kalamitu i ve Slovinsku

Sněžení způsobilo kalamitu i v sousedním Slovinsku. Kromě silniční a železniční dopravy byla paralyzována i letecká. Letiště v Lublani muselo být ráno uzavřeno, mezinárodní železniční spoje protínající Slovinsko nabíraly na jeho území mnohahodinové zpoždění, na některých silnicích, zejména v podhorských oblastech, se vytvářely dlouhé kolony aut.