Bosna Glavaše do Chorvatska nakonec nevydá

Sarajevo - Bosna a Hercegovina nakonec Záhřebu nevydá uprchlého chorvatského poslance Branimira Glavaše. Podle bosenského ministerstva spravedlnosti je opět volný a nemůže být za žádných okolností vydán zpět do Chorvatska, protože má bosenské státní občanství. Chorvatský poslanec přitom získal bosenský pas loni a v Bosně se skrývá před desetiletým trestem vězení za válečné zločiny.

Prohlášení bosenského ministerstva spravedlnosti přišlo týden poté, co sarajevský soud oznámil, že učiní právní precedens a politika chorvatským úřadům vydá. Bosenské zákony neumožňují vydávání občanů této republiky do jiných zemí. Dvojí občanství doposud zneužívají členové tamního podsvětí či podezřelí z válečných zločinů k útěkům před spravedlností.

Záhřebský soud poslal 8. května 52letého bývalého generálmajora Glavaše na deset let do vězení za podíl na vraždě, mučení a věznění Srbů ve východochorvatském městě Osijek, jehož obranu během srbsko-chorvatského konfliktu na počátku 90. let vedl. Vynesení rozsudku se nezúčastnil a ještě téhož dne uprchl do Bosny. Zde byl později zatčen. Prohlašuje, že je nevinný a že proces v Chorvatsku byl „politicky motivovaný a vykonstruovaný“.