Bombogeneze přinesla na Island masivní sněžení a vítr. Doprava je ochromená

Island zasáhla silná bouře, kterou provází husté sněžení a vítr o síle podobné hurikánu. Na ostrově je ochromená doprava a úřady doporučují lidem necestovat. Výstraha před vysokým stupněm nebezpečí platí v některých oblastech až do noci ze středy na čtvrtek. Oběti na životech hlášeny nejsou.

Island se v těchto dnech potýká s nejhorší bouří roku. Ta kromě silného větru přinesla také sníh, kterého v některých oblastech napadly až dva metry. 

V centru tlakové níže poklesl v úterý tlak pod 950 milibarů. Zatímco nejprve bouře postihla především západ Islandu, ve středu se přesunula na východní část ostrova.

Následkem silného větru a sněžení bylo největší východoislandské město Egilsstaðir ve středu ráno bez proudu. S výpadky elektřiny se potýkala i další města. Rychlost větru v oblasti dosahovala více než 130 kilometrů v hodině.

Na severovýchodě Islandu platil do středečního poledne maximální stupeň výstrahy. Vysoké nebezpečí tam podle meteorologů hrozí až do středečního večera, v jihovýchodní části země až do čtvrtečního časného rána. 

Vánice a husté sněžení ochromily také islandskou dopravu. I když se už počasí na západě země uklidnilo, většina silnic napříč celým Islandem zůstává uzavřená. Úřady místním i turistům doporučují, aby se až do středečního večera nevydávali na cesty.  

Husté sněžení postihlo i hlavní město Reykjavík, nebylo ale tak extrémní jako v některých jiných oblastech. Preventivně tam proto úřady schovaly například vánoční výzdobu.

Co je bombogeneze

V českém prostředí se tomuto jevu neodborně říká také cyklonální bomba nebo meteorologická bomba. I evropské pojmenování „explozivní cyklogeneze“ ukazuje jeho sílu a dynamičnost.

Bombogeneze je řada procesů, díky nimž dojde v centru tlakové níže k výraznému poklesu tlaku. Nejčastěji nastává během zimy, většinou nad oceánem, ročně se jich vyskytne několik desítek. Nebezpečné jsou, pokud se vyskytnou poblíž pevniny.

Cyklona se totiž vyvíjí velice rychle a dochází tedy k velmi prudké změně počasí, jde především o extrémně silný vítr a mnohdy i intenzivní srážky. Při poklesu teploty se tyto dva jevy spojí v blizard – bouři doprovázenou vysoce zvířeným sněhem.

Tyto bombogeneze jsou sice typické zejména pro Spojené státy, ale objevují se i v Evropě. Asi nejznámější a současně nejničivější byla v poslední době bouře Lothar, která roku 1999 způsobila miliardové škody a připravila o život asi 140 lidí.