Bezák zvažuje odchod ze Slovenska: Je smutné být disidentem

Bratislava - Odvolaný slovenský arcibiskup Robert Bezák zvažuje odchod do ciziny. Oznámil to na hudebním festivalu Pohoda. Doma už prý nevidí šanci na uplatnění. Známý duchovní se musel stáhnout do ústraní poté, co na něj Vatikán začátkem minulého roku poslal apoštolskou inspekci a následně ho zbavil funkce. Kněz kritizoval hospodaření trnavské diecéze.

Robert Bezák dnes oznámil, že zřejmě odejde do zahraničí: „I když mě lidé mají rádi, Slovensko se pro mě uzavřelo. Nechtěl jsem, ale dá se žít i jinde. Je trošku smutné být disidentem… Nemůžu ale žít z toho, že mi lidé zatleskají, poznají mě, zastaví mě na ulici…“ Kam by chtěl Bezák odejít, ale neupřesnil, zmínil Německo, Slovinsko nebo Itálii. 

Před rokem byl Bezák odvolán z úřadu trnavského arcibiskupa. Vatikán důvody odvolání nezveřejnil a Bezákovi zakázal, aby je komentoval. Slovenská média spekulovala o tom, že přišel o funkci mimo jiné kvůli příliš liberálnímu přístupu k homosexuálním kněžím či častému používání civilního oděvu. Bezák též kritizoval kontroverzní finanční transakce uskutečněné arcidiecézí před jeho nástupem do funkce. 

Odvolání oblíbeného arcibiskupa Bezáka po třech letech jeho působení v úřadu vyvolalo na Slovensku největší vlnu protestů věřících. Ti sepsali petici a duchovního přišli podpořit na několika shromážděních. Několik vikářů se zase na protest proti rozhodnutí Vatikánu vzdalo svých funkcí.

Slovenský duchovní Bezák chce odejít ze země (zdroj: ČT24)