Bardella může být nejmladším premiérem Francie, těží ze sociálních sítí

Po prvním kole předčasných parlamentních voleb ve Francii slaví krajní pravice úspěch, který nezažila několik dekád. Národní sdružení (RN) získalo třiatřicet procent hlasů a podle francouzského tisku tím končí éra prezidenta Emmanuela Macrona. RN od listopadu 2022 vede mladý lídr Jordan Bardella, který má šanci stát se nejmladším francouzským premiérem. Momentálně působí v Evropském parlamentu a oslovuje miliony lidí na TikToku. Bardella, původem z chudé oblasti severovýchodně od Paříže, pomáhá podle expertů změkčovat obraz krajně pravicové strany.

Lídr RN v kampani zdůrazňoval témata, z nichž mají Francouzi největší obavy. Plánuje omezit volný pohyb migrantů prováděním vnitrostátních hraničních kontrol a zrušit unijní opatření na ochranu klimatu. Zároveň slíbil vstřícnější pravidla pro odchod do důchodu nebo revoluci ve školství, včetně zákazu mobilních telefonů ve školách.

Bardella se rovněž nechal slyšet, že funkci premiéra nepřijme, pokud strana a její spojenci nezískají absolutní většinu alespoň 289 křesel. V současné době se předpokládá, že RN bude mít 260 až 310 křesel. Mladý politik tak svým prohlášením vystupňoval tlak před druhým kolem parlamentních voleb.

Levici označuje za „alianci nejhorších“

V projevu po hlasování v prvním kole zvolil alespoň částečně smířlivější jazyk. Slíbil, že bude „premiérem pro všechen francouzský lid, respektujícím opozici, otevřeným dialogu a vždy dbajícím na jednotu lidu“.

„Sedm dní nás nyní dělí od historické volby a já doufám, že toto druhé kolo kampaně může proběhnout v atmosféře klidu, poctivosti a respektu k institucím a demokratickým pravidlům všech Francouzů a Francouzek,“ řekl.

To mu však nezabránilo v tom, aby se pustil do výpadů proti ostatním stranám.

Levicovou NFP označil za „alianci nejhorších“, jejíž uchopení moci by „vedlo k nepořádku, povstání a zkáze naší ekonomiky“. Pár slov věnoval i centristické koalici Macrona, která pravděpodobně ztratí až sto osmdesát křesel a udrží si jich jen sedmdesát. „Je zřejmé, že k výsledkům nemá prezidentský tábor, dnes ještě do značné míry zneuznaný, již šanci zvítězit,“ pronesl Bardella.

Rusko ohrožuje Francii i Evropu, řekl Bardella

Národní sdružení sice již neplánuje vystoupit z Evropské unie a eurozóny, ale chce organizaci „reformovat“ a oslabit blok zevnitř, uvádí stanice Sky News. „Strana se modernizovala, je přijatelnější pro většinového Francouze. Ale to neznamená, že se změnila podstata, může to být jen navenek,“ podotkl Šmíd.

Národní sdružení často čelilo obviňování z vazeb na Kreml, strana například v roce 2014 využila před volbami ruskou půjčku ve výši devíti milionů eur (223 milionů korun). Letos ale Bardella slíbil ostražitost vůči ruským snahám o vměšování a slíbil pokračující podporu Ukrajiny. Odmítl ale možnost vyslání francouzských vojáků na Ukrajinu, kterou zmínil Macron. Lídr RN zavrhl i dodávky střel dlouhé doletu a vojenského materiálu, které by podle něj mohly vést k eskalaci konfliktu. „Považuji Rusko za hrozbu v několika ohledech jak pro Francii, tak pro Evropu,“ doplnil.

Za současné situace a s ohledem na teroristický útok hnutí Hamás na Izrael loni v říjnu Bardella také odmítnul uznat palestinský stát, protože by se to rovnalo „uznání terorismu“. „Dali bychom tím politickou legitimitu organizaci, která ve svém programu počítá se zničením státu Izrael,“ řekl politik s odkazem na Hamás.

„Bardellamánie“

Velká část „modernizace“ Národního sdružení se odehrává na sociálních sítích, kde Bardella oslovil masu mladých voličů. Osmadvacetiletý Bardella má na TikToku početnou základnu asi 1,6 milionu fanoušků a dalších téměř 750 tisíc na Instagramu. Server France24 píše o „bardellamánii“.

Profily lídra RN obsahují hlavně krátká videa z rozhovorů a debat, na řadě z nich se objímá s Marine le Penovou, pořizuje si selfie se svými příznivci nebo se nechává vyhecovat v zákulisí vysílání. Samozvaný „muž své doby“ si však osvojil i humor používaný v memech, a dokonce natáčí krátké klipy zesměšňující Macronovy příznivce.

Před volbami do Evropského parlamentu řekl Bardella 5. června francouzskému rádiu France Inter, že jeho strana „hodně investovala do sociálních médií“ jako do způsobu, jak přilákat mladé voliče, a že se snaží co nejvíce přivést mladé lidi k politice.

Šéf RN Jordan Bardella se svou stoupenkyní
Zdroj: Reuters/Sarah Meyssonnier

Využít skromný původ

Bardella se narodil v chudé oblasti Seine-Saint-Denis severovýchodně od Paříže v roce 1995 a vyrůstal v osmém patře šedivého paneláku. Vychovávala ho převážně svobodná matka, oba jeho rodiče pocházejí ze smíšeného přistěhovaleckého prostředí.

A Bardella neváhal využít svého skromného původu k tomu, aby se odlišil od zavedených a tradičních politiků, na které je Francie zvyklá.

Mnoho prezidentů, premiérů a vedoucích představitelů průmyslu v zemi je absolventy elitní Národní školy administrativy, včetně prezidenta Emmanuela Macrona. Lídr RN naproti tomu nikdy nedokončil studium geografie na veřejně financované pařížské univerzitě Sorbonna a raději se věnoval politice.

V politice stoupal raketovou rychlostí. Jako nadšený obdivovatel vůdkyně krajní pravice Marine le Penové vstoupil Bardella v šestnácti letech do Národního sdružení, v té době ještě známého jako Národní fronta. V roce 1972 ji založil krajně pravicový politik Jean-Marie le Pen, ale v roce 2018 se strana přejmenovala na popud jeho dcery, která se snažila zbavit stranu antisemitistické a rasistické pověsti.

„Loutka, lvíče“

V třiadvaceti se Bardella stal hlavním kandidátem strany pro volby do Evropského parlamentu. I přes původní nálepku „loutka Marine le Penové“ od listu Libération Národní sdružení s mladičkým politikem v čele volby vyhrálo se ziskem třiadvaceti křesel. Bardella se tak stal druhým nejmladším europoslancem v historii EU.

A pak, v roce 2022, nechala le Penová své „lvíče“, jak Bardellu přezdívá, převzít funkci předsedy strany RN, aby si vytvořila prostor pro kampaň na prezidentské volby, které později proti Macronovi prohrála.

Mladý politik má na kontě i kontroverze. Například v roce 2021 v příspěvku na Facebooku podpořil krajně pravicovou organizaci Génération Identitaire, kterou francouzská vláda rozpustila kvůli podněcování rasové nenávisti a násilí. Facebook v reakci odstranil jeho příspěvek a omezil mu účet.

Poté, co byl muslim Ali Rabeh v roce 2021 znovuzvolen starostou města Trappes, označil Bardella v rozhlasové stanici Europe 1 toto město za „islámskou republiku“, což vyvolalo kritiku a uvalení žaloby.