Bagry v ulicích i stěhování mešity. Bourání starobylého tureckého města budí vášně

Turecké úřady pokračují v demolici starobylého města Hasankeyf na jihovýchodě země. Obec osídlenou 12 tisíc let brzy zatopí voda z nedaleké přehrady. Proti výstavbě vodního díla bezvýsledně protestovali tamní obyvatelé, historici i sousední Irák. Turecko tvrdí, že mu vedle výroby elektřiny jde také o rozvoj regionu, který obývají hlavně Kurdové.

Bagry už zdemolovaly centrální bazar, aby uvolnily místo převozu středověké mešity před stoupající hladinou. Demolice odhalila základy staveb z dob římské říše, archeologové však nebudou mít dost času na podrobný průzkum, než kolébku lidské civilizace zaplaví voda nedaleké přehrady.

Kdo mohl, již Hasankeyf opustil. Ve městě zůstalo jen pár rodin. Lidé zatím nemají nárok na odškodnění ani náhradní dům. „Dokud to tu nezatopí voda, dokud nedostanu nový dům, tak zůstanu,“ říká obyvatelka Nilüfer. „Nikdo nám nedává žádné informace. Prostě jen čekáme,“ stěžuje si další z místních žen Sittiye.

Přesídlené obyvatele spojuje smutek

Většina obyvatel odešla na protější břeh do nového města Hasankeyf, kde si za výhodných podmínek mohli koupit jeden z domů vystavěných úřady. „Nic tu není. Nemáme se kde potkat, promluvit s ostatními. Je tu jediná kavárna,“ podotkl jeden z vysídlených Turků Emin Tekeş.

Ten si už před půl rokem stěžoval štábu České televize na závady v novostavbě. Některé už dělníci opravili, život v nedokončeném městě na dohled zdemolovaného rodiště to ale o mnoho nezlepšilo. „Nedávno jsem se šel do starého města podívat a rozbrečel jsem se. Je to pro mě velmi těžké. Dveře, okna, všechno pryč,“ říká Tekeş.

Bourání tureckého starobylého města budí vášně (zdroj: ČT24)

Na břeh mytické řeky v oblasti někdejší Mezopotámie stále přijíždějí skupinky turistů. Dominantou jejich snímků se stala masivní zeď, která má před zřícením ochránit citadelu a skalní město nad ní.

„Jsem právnička, a když jsme s kolegy o osudu města slyšeli poprvé, snažili jsme se něco dělat. Bylo ale nemožné zatopení zabránit,“ konstatovala turistka Zeynep.

Turecká vláda tvrdí, že obří jezero pomůže rozvoji převážně Kurdy obývaného regionu a spolu s několika zachráněnými památkami bude dál lákat turisty. Řada místních je ale s pohledem na mizející historii k tomuto scénáři skeptická.