Badatelé jsou na stopě osudu Amelie Earhartové, sonary zachytily možné trosky letadla

Události: Po stopách letounu Amelie Earhartové (zdroj: ČT24)

Průzkumníci jsou znovu na stopě pohřešovanému letadlu Amelie Earhartové. Společnost Deep Sea Vision zveřejnila fotografii ze dna Tichého oceánu, která by podle ní mohla zachycovat trosky stroje slavné americké pilotky. Earhartová s navigátorem Fredem Noonanem zmizeli v roce 1937 při cestě kolem světa. Jejich osud se stal jednou z největších záhad letectví a předmětem konspiračních teorií.

Posledním kontaktem Earhartové a jejího navigátora po startu z Papuy Nové Guineje bylo hlášení o nedostatku paliva ze středu Pacifiku. Týdny pátrání vojenských plavidel byly bezvýsledné.

Až nyní, téměř 87 let poté, prozkoumaly sofistikované sonary společnosti Deep Sea Vision třináct tisíc kilometrů čtverečních v oblasti plánovaného mezipřistání na Howlandově ostrově. A 150 kilometrů od něj vyfotily tvar, který by mohl být strojem Lockheed 10E Electra.

„Byl to neskutečný okamžik. Na dně oceánu vidíte různě divné skalní formace a jiné věci, ale nevidíte tak pěkný tvar T jako vytváří letadlo,“ poznamenal Tony Romeo, ředitel společnosti Deep Sea Vision.

Otázky zůstávají

Šéf společnosti, bývalý americký pilot a příslušník letectva, dal na rozsáhlé pátrání ze své kapsy jedenáct milionů dolarů (přibližně 252 milionů korun) a shání prostředky na další průzkum. Zda je zachycený objekt skoro pět kilometrů pod hladinou skutečně letadlem legendární průkopnice, totiž stále není jasné.

„Proporce tomu úplně neodpovídají,“ konstatoval David Jourdan, ředitel konkurenční pátrací společnosti Nauticos.

Další podmořští experti nechtějí potvrdit ani to, že jde o letadlo. Dokud nebude možný fyzický průzkum, bude se zmíněný snímek řadit k teoriím o ztroskotání na pustém ostrově nebo zajetí Earhartové japonskými vojáky.