Armáda USA má novou zbraň - kolibříka

Washington - Američtí vědci představili prototyp nového miniaturního špionážního letounu. Má velikost a podobu kolibříka a je schopný přímého přenosu videozáběrů. Armáda s ním výhledově počítá pro záchranné a průzkumné mise v zónách konfliktů. Prototyp dálkově ovládaného výzvědného nanoletadla se dostane do budov, bleskově mění směr a dokáže se vznášet na místě.

Kolibřík může posedět na okně, a všechno vidí, všechno poslouchá. Obraz i zvuk v přímém přenosu předává do řídicího centra. „Vojensko-výzkumný ústav měl u malých letadel využitelných k průzkumu zájem o přírodní mimikry. Říkali, že berou cokoliv, ať už by to byla vážka, nebo kolibřík,“ tvrdí vedoucí projektu Matt Keennon ze společnosti AeroVironment.

Kolibřík vyhrál díky větším rozměrům. Rozpětí má 16 centimetrů, v břiše kromě motoru a baterie také výkonnou kameru, mikrofon a vysílačku a ve vzduchu vydrží 11 minut.

Kolibřičí letadélko pomůže armádě USA (zdroj: ČT24)

Inspirace přírodou je pro americké vojenské vyzvědače trumfem příštích let. Je tu jen jedna podmínka - aby nepřilákal pozornost nepřítele, neměl by kolibřík létat tam, kde ho znají jen ze zoologické zahrady.