Anonymních hrozeb ve Francii přibývá, ministr spravedlnosti volá po přísných trestech

Ve Francii platí mimořádná bezpečnostní opatření, anonymních hrozeb přibývá (zdroj: ČT24)

Francie čelí výhružkám útoků na letištích, v kulturních institucích i ve školách. Ministr spravedlnosti Éric Dupond-Moretti apeluje na přísné tresty pro všechny, kteří za anonymními hrozbami stojí. Z památek je jejich ústředním terčem bývalé sídlo francouzských králů ve Versailles.

Za posledních osm dní musela policejní ochranka evakuovat zámek ve Versailles už sedmkrát. Neboť se jedná o jednu z nejnavštěvovanějších památek v celé Francii, v paláci a v přilehlých zahradách se v době upozornění na přítomnost výbušniny nacházelo deset až patnáct tisíc lidí.

„Nejprve se o varování dozví bezpečnostní služba, která to oznámí členům ochranky ve všech sálech a částech zámku. Evakuace probíhá v klidu, do patnácti až dvaceti minut jsou všichni pryč,“ popsala situaci zaměstnankyně zámku ve Versailles.

Po každém varování trvalo několik hodin, než zcela vyklizený areál prohlédly speciální policejní týmy. Turisté se následně mohli vrátit zpět. Podle ministerstva spravedlnosti vyšetřují úřady v této souvislosti 22 lidí.

V uplynulých dnech se staly terčem podobných falešných oznámení i další kulturní instituce včetně Louvru, a hrozbám čelila i francouzská letiště. Deset z nich policisté evakuovali – pařížská letiště přijala oznámení o uložení nálože v posledních dnech dokonce v řádu několika desítek.

Za falešnou telefonickou hrozbu adresovanou střední škole na severu země vyměřil soud čtyřměsíční trest vězení řidičce autobusu. „Nerozumím tomu, proč je tolik evakuací během několika dní. Možná proto, že dříve se podobné hrozby nebraly tak vážně a teď ano,“ přemítal student Mathis z Nice.

Propalestinské demonstrace

Kromě anonymních výhružek se Francie potýká i s vlnou propalestinských demonstrací. Té největší se v Paříži zúčastnilo o víkendu patnáct tisíc lidí, protesty však proběhly i v jiných městech. Demonstranti na nich skandovali protiizraelská hesla. Starosta Nice Christian Estrosi se kvůli tomu obrátil na soudy.

„Je těžké přijmout to, co se v oblasti děje. Ale mnozí zadržují dech v obavách, co všechno může přinést izraelská odpověď,“ upozornil politolog a odborník na Blízký východ Gilles Kepel. 

Ve Francii už nyní platí mimořádná bezpečnostní opatření, po nedávné vraždě učitele je nadále zpřísněna ochrana škol.