Americká vláda zrušila nařízení, jež hrozilo odebráním víz studentům

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa zrušila nařízení, které přikazovalo zahraničním studentům opustit Spojené státy, pokud se na podzim bude jejich výuka odehrávat kvůli koronaviru plně po internetu. V tom případě jim hrozilo odebrání víza. Podle agentury Reuters to je dramatický zvrat vzhledem k tomu, že zavedení pravidla oznámil americký Úřad pro imigraci a cla (ICE) teprve minulý týden.

Nařízení soudně napadly prestižní Harvardova univerzita a Massachusettský technologický institut (MIT). Soudce v případu oznámil, že vláda s vysokými školami dospěla k mimosoudní dohodě, která nové pravidlo v podstatě ruší. Trumpova administrativa přitom čelila několika různým žalobám, pod něž se podepsalo dohromady přes dvě stě vysokých škol a dvacet amerických států.

Podle zrušeného nařízení museli opustit USA ti zahraniční studenti, jejichž školy na podzim plánují vést výuku čistě v dálkovém režimu. Pokud ze země odcházet nechtěli, museli by přestoupit na jinou instituci, která alespoň část výuky povede v učebnách. V opačném případě by jim hrozila deportace.

Školné

Opatření vyvolalo silnou nesouhlasnou odezvu zejména z řad vysokých škol, podle nichž by ohrozilo bezpečnost studentů a poškodilo by školy finančně. Většina zahraničních studentů, kterých je v USA více než milion, totiž platí v USA plné školné.

Podle vedoucích některých univerzit byl krok součástí Trumpovy snahy donutit vysoké, střední i základní školy otevřít po prázdninách svoje dveře studentům a žákům. Řada institucí přitom s prezenční výukou váhá, protože se obávají nového vzedmutí pandemie v USA v posledních týdnech.

Spojené státy za posledních sedm dní několikrát překonaly svůj dosavadní rekordní denní přírůstek počtu nakažených koronavirem. V absolutních číslech jsou přitom nejvíce zasaženou zemí na světě, od začátku pandemie se tam nákaza prokázala již u téměř 3,4 milionu lidí, přes 136 tisíc lidí zemřelo.