Alvesův případ znásilnění vyvolal ve Španělsku kritiku. Soud fotbalistovi povolil propuštění na kauci

Horizont ČT24: Soud povolil Alvesovi odsouzenému za znásilnění propuštění na kauci (zdroj: ČT 24)

O propuštění výměnou za kauci jeden milion eur rozhodl španělský soud ve prospěch elitního brazilského fotbalisty Daniho Alvese. Jeden z nejúspěšnějších hráčů své generace byl v únoru nepravomocně odsouzen za znásilnění. Zadržován byl od začátku trestního řízení v obavách z toho, aby neuprchnul do Brazílie, která nevydává své občany do zahraničí. Alvesovo propuštění vyvolává řadu otázek o síle slávy a peněz.

Alves je jedním z nejúspěšnějších hráčů moderní fotbalové historie. Jeho mimořádné výkony mu ještě v devětatřiceti letech zajistily účast na mistrovství světa v dresu brazilské reprezentace. S Barcelonou získal hned tři tituly v evropské Lize mistrů. Je držitelem více než čtyř desítek různých trofejí včetně olympijské medaile.

Celým jménem Daniel Alves da Silva mířil do výšin vyhrazených skutečným sportovním legendám. Jeho hvězda ale padla letos v únoru před soudem v Barceloně. Ten mu za znásilnění mladé ženy na večírku v nočním klubu z prosince 2022 vyměřil trest celkem čtyři a půl roku vězení.

Obhajoba trvala na tom, že šlo o konsesuální styk, a proti verdiktu se odvolala. „Stále věřím a bráním nevinu pana Alvese. Je se vším vyrovnaný,“ uvedla v únoru Ines Guardiolová, právní zástupkyně Alvese.

První velký případ po novelizaci zákona

Alvesův proces je nejen ve Španělsku mimořádně sledovaný i proto, že jde o první takto prominentní kauzu po novelizaci zákona, která nově definuje výslovný souhlas jako nutnou podmínku beztrestnosti sexuálního styku.

Žaloba v této věci jednoznačně prokázala, že Alves žádný souhlas nezískal a soud mu pak vedle vězení vyměřil také penále sto padesát tisíc eur ve prospěch oběti. „Jsme spokojení a šťastní za ni i za ostatní ženy,“ řekl po verdiktu právní zástupce oběti David Saenz.

Alvesovi hrozil trest více než dvojnásobný, zároveň však španělský zákon otevíral možnost podmínečného propuštění z vazby. Tuto šanci bývalý elitní obránce, který už ve vyšetřovací vazbě strávil zhruba čtvrtinu stanoveného trestu, úspěšně využil s tím, že mu soud vyměřil kauci milion eur. I proto případ dál vyvolává ostré polemiky.

„Myslím, že je to ostudné. A znovu se ukazuje, že na ženách nezáleží, že nezáleží na našich právech, a když máte peníze a jste muž, můžete si dělat, co chcete,“ uvedla psycholožka z Barcelony Claudia Hernandézová.

K podmínkám Alvesova propuštění patří i to, že musí odevzdat svůj brazilský a španělský pas. To by mu mělo zabránit v legálním odchodu ze Španělska, podobně jako povinnost alespoň jednou týdně osobně navštívit probační úřad. Alves se navíc nesmí přiblížit na méně než kilometr ke své oběti.