Věznice Shawshank dovede Timu Robbinsovi zlepšit den, Trump zhoršit

Tim Robbins si podmanil festival ve Varech (zdroj: ČT24)

Neprávem vězněný účetní z věznice Shawshank a traumatizovaný muž podezřelý z vraždy v dramatu Tajemná řeka. Dvě nejpodstatnější role amerického herce a filmaře Tima Robbinse – první ho proslavila, za druhou získal Oscara. V pátek Robbins přidal k prestižní americké sošce další ocenění – při zahájení karlovarského festivalu obdržel Křištálový gobus za přínos světovému filmu. A Varům a tamním fanouškům věnuje i další dny.

„Je pro mě pocta, že tady mohu být. Nejen s vámi se všemi v tomto sále, ale i na této malé oslavě života a kariéry Miloše Formana,“ přiznal Tim Robbins na zahajovacím večeru spojeném s promítáním digitálně restaurované verze Formanovy hořké komedie Lásky jedné plavovlásky. S oscarovým česko-americkým režisérem měl dokonce natáčet film, ale z projektu sešlo, zmínil v děkovném projevu při převzetí Křištálového globu.

Trump? To je podvodník

Mluvil v něm také o současné společnosti: kritizoval návrat xenofobie, nesnášenlivosti a populismu. Robbins patří ke kritikům prezidenta Donalda Trumpa, je známý svými liberárními názory, které se nebojí veřejně prezentovat. Na sobotní tiskové konference ho označil za podvodníka, který podvedl i své voliče. 

Ale vrátil se i hlouběji do minulosti. „Demokracie a důvod, proč v ní máme svobodu slova, neznamená, že můžeme demokracii používat, když se nám to hodí, ale abychom svobodu slova využili v těžkých chvílích. To je velmi důležité a přál bych si, aby víc lidí využilo právo a svobodu slova vzhledem k informacím, které měli. Například před iráckou válkou, která byla celá založená na manipulaci s informacemi, manipulaci se zpravodajskými údaji a vedla potom k lidské tragédii, kdy zemřely stovky tisíc lidí,“ uvedl.

Tim Robbins na červeném koberci 53. MFF Karlovy Vary
Zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary

Spojené státy podle něho nechtějí přiznat, že irácká válka byla chyba, přestože právě ona stála na počátku nekontrolovatelné uprchlické krize. V souvislosti s nevstřícným postojem k migrantům zmínil opět Miloše Formana – připomněl, že kdyby z Československa neodešel do USA, světová kinematografie by byla ochuzena o několik skvělých filmů, které tam natočil.

Hvězda, ale bez hvězdných manýrů

V novodobé historii festivalu bude nicméně Robbins patřit určitě k hvězdám, na něž se vzpomíná jako na milé festivalové hosty. Svým charismatem a vstřícným vystupováním okouzlil už po čtvrtečním příjezdu i festivalový tým. 

„Je zvláštní, že čím je člověk větší hvězda, tím je normálnější,“ zopakoval prezident festivalu Jiří Bartoška v souvislosti s Timem Robbinsem poznatek, který se mu každým ročníkem potvrzuje. Prozradil také něco ze zákulisí společné večeře: „Dali jsme si lišky na smetaně, Tim Robbins ani jeho přítelkyně, s níž přijel, toto jídlo neznali, a popili jsme vínko. Bylo to všechno velmi příjemné.“

S Bartoškou by jistě souhlasili i festivaloví diváci, s nimiž se Robbins setkával během soboty. Ať už při neformální diskusi nebo při představení svého režijního debutu, politické satiry Bob Robertos. Místnímu publiku se totiž představuje i jako filmový režisér a scenárista, v neděli Vary promítnou další jeho snímek Kolébka ve větru o stejnojmenném levicovém muzikálu, který připravoval ve třicátých letech minulého století na Broadwayi Orson Welles.

Věznice Shawshank mi nevadí

Nicméně nejčastěji je s ním spojováno drama podle Stevena Kinga Vykoupení z věznice Shawshank. „V podstatě každý den, když se objevím na veřejnosti, tak mi někdo něco hezkého o tom filmu řekne. Takže i když mám špatný den, tak se většinou objeví nějaké pozitivní reference na tento snímek. A to je úžasné,“ není mu prý popularita spojená převážně s jednou rolí ještě protivná.

Vykoupení z věznice Shawshank (1994, režie: Frank Darabont)
Zdroj: ČT

Užije si ji koneckonců i v sobotu večer, kdy ho čeká uvedení snímku před několikatisícovým publikem karlovarského letního kina. Tamní atmosféra při uvádění filmových hitů si většinu festivalových hvězd podmaní.

Přijďte, zazpíváme si

Herce, scenáristu a režiséra zažijí ale návštěvníci Varů ještě v jedné umělecké roli – jako hudebníka. Ve středu se svou kapelou The Rogues Gallery Band zahraje v městském divadle. „Nemohu se dočkat a určitě si to užiju,“ slibuje, i když na pódium je méně zvyklý než na filmovou kameru. „Naposledy jsme s kapelou hráli před dvěma lety v Itálii, přijede v pondělí a budeme zkoušet,“ plánuje.

Jejich hudba žánrově tíhne ke country. Kromě svých písniček hrají ale také třeba skladby jazzové zpěvačky Billie Holidayové. Karlovarskému publiku Tim Robbins vzkázal: „Přijďte, zazpíváme si spolu!“ 

  • Marek Eben také Tima Robbinse vyzpovídal pro svůj pořad Na plovárně. Česká televize rozhovor odvysílá na podzim.