Vary prožívají Lásky jedné plavovlásky. Jen kvůli Miloši Formanovi

Sestřih: Československé filmy Miloše Formana (zdroj: ČT24)

Zahájení 53. ročníku karlovarského festivalu je poctou letos zesnulému Miloši Formanovi. Filmaři, který patřil k vytrvalým propagátorům filmové přehlídky mezi svými hollywoodskými kolegy. Na úvod Vary promítají jeho hořkou komedii Lásky jedné plavovlásky v digitálně restaurované verzi. Připomeňte si ji ve videosestřihu spolu s dalšími Formanovými československými filmy.

Forman, představitel československé nové vlny, který se dovedl prosadit i v Hollywoodu, podporoval karlovarský festival od jeho porevolučních začátků. V roce 1990 do Varů přijel spolu s kostýmním výtvarníkem Theodorem Pištěkem na kole – z Paříže. Před dvěma lety se rozhodli tento moment připomenout novináři Petr Vizina a Petr Skočdopole, když na festival dojeli na bicyklu z Prahy. Letos se k jízdě připojili další nadšenci.

Forman byl „dodavatelem“ hostů

Mimochodem na kole po Karlových Varech jezdil také americký herec Woody Harrelson, jehož Forman obsadil do kontroverzního snímku Lid versus Larry Flynt a jenž patřil k hostům, které Forman na festival přivedl. 

„Doporučení Miloše Formana, že má někdo někam jet, mělo samozřejmě svoji váhu,“ nepochybuje dlouholetý moderátor přehlídky Marek Eben. „Takže přijeli skoro všichni jeho herci, Woody Harrelson dokonce dvakrát. A když přijel podruhé a točili jsme s ním, ptal jsem se ho: ‚Tak kdy zas přijedete?‘ A Woody Harrelson řekl: ‚Já kdy přijedu? Já přijedu pokaždé, když mě pozvete.‘ Byl z Varů naprosto okouzlený.“

Když byl Forman ve Varech osobně, dokázal si ho prý doslova podmanit. „Byl jednak nepřehlédnutelný, jednak i nepřeslechnutelný. Měl velmi sonorní hlas a byl vynikající vypravěč, takže když si někam sedl, byl kolem něho hned hrozen lidí. Měl také úžasný smysl pro humor,“ vzpomíná Eben. Ten ostatně prokázal i před deseti lety ve festivalové znělce:

Znělka 43. KVIFF: Miloš Forman (zdroj: ČT24)

Upravené lásky

Festival na Formana vzpomíná, jak nejlépe může – filmem. Diváci při slavnostním zahájení a pak ještě ve čtvrtek 5. července uvidí na velkém plátně restaurované Lásky jedné plavovlásky. Inspirací pro příběh, k němuž napsal i scénář, se režisérovi stala skutečná situace.

Ve filmu iluzi velké lásky podlehne Hana Brejchová. Jedna společná noc jí stačí k tomu, aby se za svým vyvoleným vypravila do Prahy, kde ji ovšem místo romantiky s Vladimírem Pucholtem čeká zklamání. Tragikomedie o lásce měla premiéru v srpnu 1965 na festivalu v Benátkách. Byla nominovaná na Oscara i Zlatý glóbus, nakonec za ni Forman získal Státní cenu Klementa Gottwalda.

Vary uvedením snímku pokračují také v tradici promítání digitálně restaurovaných titulů ze zlatého fondu československé kinematografie. V minulých ročnících si obnovenou premiéru v západočeských lázních odbyla Marketa Lazarová, Ostře sledované vlaky anebo další Formanův film: Hoří, má panenko.

Filmy jako hudba

Tvorbu Miloše Formana připomíná festival také open air koncertem. Před hotelem Thermal hudbu z jeho snímků Hoří, má panenko, Amadeus či Vlasy odehraje Český národní symfonický orchestr pod taktovkou Libora Peška a Carla Davise.

Přípravy na koncert hudby z filmů Miloše Formana (zdroj: ČT24)

„V každém filmu použil jiný druh hudby. Neměl žádný klíč, podle kterého by si vybíral. To je dobře vidět třeba na rozdílu mezi Amadeem a Přeletem nad kukaččím hnízdem, kde zní zvláštní kombinace rockové a elektronické muziky. Vždycky uměl vybrat vhodnou hudbu pro to dané téma,“ domnívá se americký dirigent. Koncert připomíná také hudbu z filmů Formanových současníků a přátel.