Zvířatům v ostravské zoo mohou pomoci i zahrádkáři

Ostrava – Ostravská zoologická zahrada přišla s výzvou pro zahrádkáře a pěstitele ovoce. Pokud mají letos bohatou úrodu a neví, co s ní, mohou pomoci zvířatům v ostravské zoo. Přebytky ze své zahrádky můžou přinést na vrátnici zoologické zahrady každý den do 18. hodiny. Ovoce ale nesmí být nahnilé, potlučené nebo plesnivé. Pro zoo je darované ovoce vítanou úsporou. Za potravu pro zvířata každoročně utratí několik milionů korun.

Někdo má ovoce hodně a zbytečně na zahrádce hnije. Zvířatům v ostravské zoo ale může sloužit jako výborná svačina. „Část těch přebytků, které nám lidé přinesou, spotřebujeme rovnou v syrovém stavu, pokud by něco zbylo, tak to zamrazíme na pozdější dobu, kdy už toto ovoce nebude k dispozici,“ říká mluvčí ostravské zoo Šárka Kalousková.

Potrava pro všechna zvířata v zahradě rozhodně není laciná záležitost, zoo každoročně přijde na několik milionů korun. „Nejnáročnějším zvířetem je asi slon, protože toho spotřebuje nejvíce, je to asi 150 kilogramů denně. Ročně nás přijde potrava pro zvířata na zhruba čtyři a půl až pět milionů korun,“ potvrdila Šárka Kalousková. Každý obyvatel zoo má navíc svůj specifický jídelníček. Například plaměňáci potřebují speciální granule s betakarotenem, díky kterým získají tu správnou barvu. Šimpanzi občas nepohrdnou ani snídaní podobnou té naší.

„Párkrát do roka, když mají šimpanzi narozeniny nebo třeba křtiny, jim uděláme i dort, jehož základem je piškot, ovoce a želatina,“ říká kuchařka Pavlína Maršálková. „Většinou ale naši šimpanzi dostávají na snídani granule a k tomu jim dáváme buď mléko, meltu, nebo třeba dneska měli čaj s ovocem,“ doplňuje ji ošetřovatelka Dáša Marková.

Návštěvníci ostravské zoologické zahrady se s jídelníčkem jednotlivých zvířat můžou seznámit během komentovaného krmení, kdy v určených časech ošetřovatelé lidem vysvětlují, čím udělají svým svěřencům největší radost a co jim nejvíce prospívá.

  • Příprava potravy pro zvířata autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1828/182797.jpg
  • Tak stolují šimpanzi autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1828/182798.jpg
  • Příprava potravy pro zvířata autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1828/182799.jpg