Zlínská Filharmonie Bohuslava Martinů slaví 70 let

Zlínská Filharmonie Bohuslava Martinů slaví 70 let své existence. Jejích posluchačů stále přibývá. V minulé sezoně jich bylo asi čtyřicet pět tisíc, v té letošní je to ještě o pět tisíc víc. Snahou filharmonie je rozšířit repertoár z hudby 19. století do minulosti i současnosti. Hudebnímu uskupení se daří i v zahraničí. Letos v únoru odehrálo například sérii koncertů v Indii.

Před sedmdesáti lety, při prvním koncertu, zazněly Dvořákovy Slovanské tance. Do programu zařadila filharmonie Antonína Dvořáka i ve čtvrtek večer. „Na slavnostním koncertu budeme hrát Dvořákovu šestou symfonii,“ říká ředitel filharmonie. Koncert budou snímat i kamery České televize a jeho záznam budou moci diváci sledovat na ČT Art na podzim.

V Kongresovém centru se filharmonii daří

Před pěti lety filharmonii návštěvnicky nesmírně pomohlo přestěhování z Domu umění do moderního koncertního sálu Kongresového centra architektky Evy Jiřičné. V centru města si cestu za klasickou hudbou našlo okamžitě o polovinu víc posluchačů. Nové zázemí umožnilo i spolupráci s hvězdami první velikosti. Na koncertu k sedmdesátému výročí filharmonie vystoupí například i zahraniční hvězda, klavírista Fazil Say. Do Paříže filharmonie nedávno doprovodila světově známého tenoristu Rolanda Villazona.


Další zajímavou výzvou bylo letošní turné v daleké Indii. Optimistický výhled má sedmdesátiletá filharmonie i do budoucna. Návštěvníků koncertů stále přibývá. Současných padesát tisíc za rok je historický rekord.