Zdražení nájemného, vysoké pokuty za nedodržení smlouvy. Chataře v Jedovnicích obec zaskočila

Události v regionech: Chataře v Jedovnicích překvapily nové smlouvy (zdroj: ČT24)

Chataři v Jedovnicích na Blanensku nesouhlasí s novými pravidly nájmů. Jejich nemovitosti stojí na pozemcích městyse, který se rozhodl pro zdražení i nové podmínky, za kterých mohou chaty a jejich okolí užívat. Vedení Jedovnic rozhodnutí hájí dlouho nezměněnou výší nájmů i problémovým chováním některých chatařů.

Zora Jarolímová jezdí z Brna na chatu do Jedovnic od dětství. Původně ji postavil její dědeček v roce 1951. Stejně jako se od té doby měnila podoba letního domku, měnila se i nájemní smlouva na pozemek pod ním. Tu poslední uzavřela majitelka chaty v roce 2018, na deset let. „Platili jsme osm korun na metr čtvereční za zastavěnou plochu. Všichni chataři chápeme, že je potřeba zdražit nájemné, ale vadí nám podmínky té smlouvy. Padesátitisícové, desetitisícové pokuty, výpověď smlouvy bez udání důvodu,“ vysvětlila chatařka.

Zdražení provází podmínky jako sankce za neoprávněné užívání chat a neohlášené nájemníky. Podobně jako paní Jarolímová s návrhem nové smlouvy ze strany městyse nesouhlasí zhruba čtvrtina z tří set padesáti chatařů, ostatní podepsali.

„Jsme všichni rozčarovaní. Co nám hrozí, je výpověď a že přijdeme o chaty. Nemáme vesměs žádnou obranu, nevíme, jestli sem můžou jezdit naši rodinní příslušníci,“ řekl chatař Tomáš Preč.

Přísnější podmínky mají cílit na problémové chataře

Podle vedení městyse bylo zdražení nutné a s cenami se mělo jít nahoru už dávno. Další podmínky jsou podle starostky cílené na problémové chataře.

„My jsme si nechali vypracovat v roce 2023 znalecký posudek, a podle něj je stanovená cena na jedenasedmdesát korun na metr čtvereční. Podmínky tam byly přidány hlavně z toho důvodu, že jak víme, tak ty chaty jsou užívány, když to řeknu lidově, na černo. Z velké části jsou i pronajímány,“ vysvětlila starostka Jedovnic Irena Žižková (nestr.).

„Nelze primárně vytýkat obci to, že se zajímá o to, jaká je aktuálně obvyklá cena nájemného u jiných pozemků. Obec má povinnost vystupovat jako řádný hospodář. Problematičtějším se mi jeví ten postup, kdy obec hrozí výpovědí, když nebudou akceptovány nové návrhy jejich smluv,“ řekl advokát František Málek.

Prodat pozemky obec nechce

Kromě zvýšení nájemného a dalších podmínek vadí chatařům i podle nich dlouhodobá neochota městyse vyjednávat o prodeji pozemků. V odkoupení totiž řada z nich věřila, většina z nich v minulosti investovala do zhodnocení pozemků a vybudování nové kanalizace a vodovodů.

V okolních obcích je přitom běžné pozemky chatařům prodávat, ne pronajímat. Obce vlastní jen příjezdové cesty. Jedovnická chatová oblast je ale rozlohou podstatně větší, a to podle starostky mění situaci. „Ani minulé zastupitelstvo ani nynější o prodeji neuvažuje. Je to sto devadesát tisíc metrů čtverečních, což si myslím, že nemá ten mandát zastupitelstvo takové, aby o tom mohlo rozhodnout patnáct lidí,“ poznamenala.

Pokud by se o prodeji v budoucnu mělo jednat, muselo by mu podle starostky předcházet referendum tak, aby o významné součásti městyse rozhodli místní společně.